Op vrijdag 17 januari 1975 ontstond er in Hollandsche Rading heftige commotie, niet alleen in het postagentschap maar ook  op straat. Een overvaller ging er met een pijnlijk hoofd en 500 gulden vandoor. Een half jaar later stond hij voor de rechter en hoorde hij de eis van de officier. Foto: spoorwegovergang Hollandsche Rading 1962, waar de overval plaatsvond. (Fotograaf L.H. Hofland, Het Utrechts Archief)

 

Meer informatie

Het postagentschap in Hollandsche Rading werd in 1975 bemand door mevrouw Lasterie. Het bevond zich in het bijgebouw van een boerderij die aan de Vuursche Dreef stond, gezien vanuit de kern net aan de andere kant van de spoorlijn. Later zou  het agentschap verhuizen naar de Graaf Floris de Vijfde weg nummer 5.

Mevrouw Lasterie had vooral in het toeristenseizoen allerlei klanten. In de winter waren het vooral vaste klanten en de meeste kende ze wel. Niet de man die vrijdagmorgen postzegels bij haar kwam kopen.  Die vrijdagmiddag de zeventiende januari zag ze de man opnieuw binnenkomen maar na even rond gekeken te hebben vertrok hij snel, want er waren klanten.

Even later kwam hij terug en voor ze kon vragen wat hij wilde riep hij  ik wil al het geld! en hij vuurde meteen een pistoolschot af dat niemand raakte. Tegelijkertijd schoof hij het glazen raampje van het loket opzij en hangend over de rand van het loket deed hij een greep in de kas. Daarbij boog hij het hoofd en dat was het moment waarop de onverschrokken mevrouw Lasterie toesloeg. Met beide handen greep ze zijn hoofd vast en liet het twee keer op de houten rand van het loket stuiteren. De vijfenvijftigjarige man, een caféhouder uit Bussum, rukte zich los waarbij hij zijn groene wollen muts verloor en rende weg.

In de tussentijd was door al dit lawaai en het schot meneer Lasterie gealarmeerd. Hij kwam zijn vrouw te hulp en rende achter de dader aan, die snel in een rode auto stapte. Hoewel Lasterie aan het portier hing, lukte het hem niet de auto tot staan te brengen en verdween de dader richting Utrecht. De nummerplaten op de auto bleken later vals te zijn. Na het tellen van de kas moest mevrouw Lasterie vast stellen dat ondanks haar kordate optreden, de dader er toch met vijfhonderd gulden vandoor was gegaan.

Een halfjaar later eiste de officier van justitie tegen de dader een straf van drie jaar met aftrek van voorarrest.

EvdV

 

Literatuur:

Het voorval stond op 21 en 22 januari 1975 in vele landelijke dagbladen zoals Tubantia, het Handelsblad en de Telegraaf.