Als je de foto bekijkt van hotel Van Vulpen, het voormalige logement/koffiehuis Dennenhoeve, dan valt op dat de toegang van het hotel is gericht op het station De Bilt en niet, zoals je zou verwachten, in de richting van het dorpsplein. Dat komt simpelweg omdat dit plein er nog niet was toen het station werd geopend als halte in het spoortraject tussen Utrecht en Zwolle. Station en logement zouden de kern worden waaromheen het dorp De Bilt-Station, later Bilthoven, zich zou ontwikkelen. Het logement wisselde in circa 140 jaar geregeld van eigenaar, naam en vorm, maar was het meest bekend als Hotel v/h Brands en als De Schouw. Met de eeuwwisseling werden het station en zijn nabije omgeving door een vermogend publiek als woonbestemming ontdekt en kwam de villawijk Vogelzang tot stand.

Op zijn beurt kwam een bescheiden detailhandel af op deze nieuwe consumentenmarkt. Zo werd de Soestdijksestraatweg in 1912 de vestigingsplaats van de allereerste winkelier, de kruidenier Van Reenen. In 1916 werd Marinus Verkade de lokale specialist in koloniale waren en Indische producten. Tussen de kruidenier op hoek Vinkenlaan (later Julianalaan) en die op de Nachtegaallaan vestigden zich respectievelijk een makelaardij (woningbureau genoemd), een handelaar in rook- en leeswaren, een slagerij, een bakkerij en een garage annex taxibedrijf. Het was kortom datgene waar een piepjonge woonkern in ontwikkeling tussen 1900 en 1930 behoefte aan had.

Recht tegenover de kruidenierszaak van Marinus Verkade gaf Breunis Altena in hetzelfde jaar 1916 opdracht tot de bouw van melksalon In de Bonte Koe. Acht jaar later werd het etablissement een café-restaurant en daarmee naast Hotel v/h Brands de tweede ontmoetingsplaats van het nieuwe dorp. Daar tussenin verscheen in 1918 het neo-renaissancepand van elektricien en loodgieter Dijkman. Het pand zou tientallen jaren het adres zijn voor huishoudelijke apparaten en gereedschappen. Het naastgelegen ‘magazijn voor levensmiddelen’ uit 1930 veranderde al snel van functie als gevolg van een overschot aan kruideniers aan de Soestdijkerstraatweg. In 1934 kreeg het traject tussen de Nachtegaallaan en het spoor een nieuwe naam als Emmaplein, genoemd naar Koningin-moeder Emma die in dat jaar overleden was.

Vanaf 2012 veranderde de situatie aan de westzijde van het Emmaplein drastisch doordat de complete horeca en de detailhandel plaats maakten voor een autotunnel. Aan de oostzijde heeft men veelvuldig van branche gewisseld, maar het geheel past nog steeds tussen de hoek Julianalaan en de hoek Nachtegaallaan.

VC

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER