Dit fort aan de Voordorpsedijk 28-28b werd in de periode 1867-1871 gebouwd samen met de forten Ruigenhoek, Rijnauwen en Vechten. De Nieuwe Hollandse Waterlinie kreeg deze nieuwe forten om Utrecht, omdat Duitsland gezien werd als een bedreiging. Dit werd met name duidelijk door de Duitse overwinning in de Frans-Duitse oorlog. (Foto AD).

Meer informatie

Het fort kwam gereed in november 1870. Het bestond uit een kazerne, twee magazijnen voor buskruit en een bergplaats voor geschut. Om de spoorlijn te kunnen bestrijken vonden in de jaren 1878-1879 ingrijpende veranderingen plaats aan de wallen van het fort. Aan de kazerne werd een nieuwe munitieplaats gebouwd. Op 27 september 1915, ten tijde van de mobilisatie vanwege de Eerste Wereldoorlog, vond bij het fort een vliegtuigongeluk plaats. Een Farman HF 20 van het Nederlandse leger – een van de eerste Nederlandse luchtmacht-toestellen stortte neer bij Fort Voordorp. Het toestel was gestationeerd op Soesterberg.

In de periode 1939-1940 werden in en rondom het fort verschillende betonnen groepsschuilplaatsen gebouwd. Het fort is aan de zuidwestkant via de oorspronkelijke brug over de gracht bereikbaar. Tegenover de brug, buiten de fortgracht, ligt de fortwachterswoning. Op het terrein achter de bomvrije kazerne staat een houten artillerieloods.

In 1960 werd het fort opgeheven als verdedigingswerk. Na 1960 werd het fort nog jaren door defensie gebruikt als opslagruimte. Vervolgens kwam het in beheer bij de Dienst der Domeinen. Het fort is nu in bezit van de familie Van Denderen, die het prachtig restaureerde en het exploiteert als evenementen- en congreslocatie. Voor een film over Fort Voordorp klik hier.

AD

U bevindt u op de Rondleiding over de Hollandse Waterlinie. Voor het vervolg klik HIER.

 

Fort Voordorp. Luchtfoto vanaf 2.500 m. hoogte uit de jaren 1920-1940. Coll. Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).

Crash van de Farman HF 20 op 27 september 1915 (NIMH).

Literatuur:
Michiel Kruidenier en Joost van de Spek, Maartensdijk. Geschiedenis en architectuur (Zeist 2000) pp. 185-189;

D. Koen, Fort Voordorp als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In: St. Maerten, afl. 5 (december 1990) pp. 3-10.

https://fortvoordorp.nl/