Afbeelding: vlnr: Fons Baede (voormalig KNMI), Petteri Taalas, (SG-WMO) en Gerard van der Steenhoven (directeur KNMI) (Foto: Veroniek Clerx)

Op woensdag 15 september 2022 onthulde de Finse meteoroloog Petteri Taalas, tevens secretaris-generaal van de Wereld Meteorologische Organisatie, een plaquette ter herinnering aan de voormalige vestiging van de IMO in De Bilt. De IMO werd 1928 opgericht en is de voorganger van de huidige WMO.

Na rijp beraad, en mede dankzij de Nederlandse professoren Buys Ballot en Van Everdingen, werd overeengekomen, dat het kantoor van de IMO gevestigd zou worden aan de Dorpsstraat 10 (toen Utrechtsche weg 194) in De Bilt. Sinds 1950 is de instelling gevestigd in het Zwitserse Genève en is de naam veranderd in Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

Meer informatie

Petteri Taalas bij de onthulling: Bij de oprichting van de IMO in Wenen, was geen enkele vrouw aanwezig. Ik ben blij dat ze wel staan afgebeeld op de foto van deze plaquette waarmee duidelijk wordt dat de vrouwen op het secretariaat ruimschoots waren vertegenwoordigd. De secretaris-generaal merkte enigszins spottend op, dat de WMO tegenwoordig is gevestigd in a more fancy building, dan het gebouw op Dorpsstraat 10, dat in een dergelijke slechte staat van onderhoud verkeert, dat de plaquette nog niet aan de gevel is bevestigd.

Afbeelding: Foto op de plaquette: de dames van het Biltse secretariaat, in de tuin van Dorpsstraat 10, met in hun midden de toenmalige directeur dr. Gustav Swoboda, die de eerste secretaris-generaal in Genève zou worden. (bron: KNMI). Derde van links: juffrouw Elsa Lindauer. Zij zou na de oorlog juffrouw Kittie Koperberg opvolgen als bibliothecaresse van het KNMI.

 

VC

 

Bronnen:

Wieg WMO stond in De Bilt: samenwerkende weerdiensten- Kees Floor en Kees Dekker ( Biltsche Grift september 2015)

Zwaar weer: Het KNMI in de Tweede Wereldoorlog – Kees Dekker en Fons Baede (Oktober 2021)