Godart-Mijnhardt N.V. was toonaangevend, bekend en innovatief op het gebied van longmeetapparatuur voor verschillende medisch specialisten. Later is het bedrijf in een andere vorm verder gegaan met filialen in verschillende Europese steden. Afbeelding: Het bedrijfspand aan de Jan van Eijklaan 2 in Bilthoven zoals dit in 1967 werd gebouwd (Beeldbank Historische Kring d’Oude School).

 

Meer informatie

J.G. Godart startte in 1952 met de productie van een dubbele spirometer voor het meten van de longen. Het apparaat, Pulmotest genoemd, was ontwikkeld door Dr. Van de Veen, die werkzaam was in het Sanatorium Oranje Nassauoord in Renkum. In 1956 ontstond een samenwerkingsverband onder de naam Godart-Mijnhardt N. V. dat was gevestigd op de Keulsekade te Utrecht, met als  doel de productie van longfunctie- en gasanalyse-apparatuur.

In 1958 werd het bedrijf gevestigd in het pand van de firma Groenewegen aan de Utrechtseweg, nu Holle Bilt genoemd. Kort daarna werd de samenwerking tussen Godart en Mijnhardt verbroken. Mijnhardt vertrok naar Zeist en Godart ging alleen verder onder de naam Godart-Manimex. In 1962 kocht hij voor de administratie, de verkoopafdeling en de ontwikkelingsafdeling het pand Soestdijkseweg 13. In verband met de snelle groei van het bedrijf begon men  op 1 juli 1967 met de bouw van een nieuwe bedrijfspand aan de Jan van Eijcklaan te Bilthoven. Toen het Amerikaanse concern Statham het bedrijf overnam, wijzigde het de naam in Godart-Statham N.V.

In vele ziekenhuizen over de gehele wereld werden de Godart longfunctie-apparaten gebruikt. In aansluiting op de longfunctie-apparaten werden ook patiënten-bewakingssystemen, kunstnieren en specifieke gasanalysatoren ontwikkeld en geproduceerd. De heer Godart bleef tot 1974 verbonden aan het bedrijf als directeur, de laatste vier jaar als commissaris.

Door fusie en overname waren nog vele jaren in het gebouw van de Jan van Eijcklaan de bedrijven Ohmeda en Sensermedics gevestigd. De laatste hield zich nog steeds bezig met de ontwikkeling en verkoop van longfunctie-apparaten.

JJR

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Historische Kring d’Oude School, archiefstukken