De handelsonderneming Heybroek met zijn gereedschap voor de land- en tuinbouw paste in het begin van de twintigste eeuw goed in het nog sterk agrarische De Bilt. Het bedrijf was gevestigd aan het begin van de Jan Steenlaan, vlak bij het station Bilthoven. De foto laat het bedrijfsterrein zien vanuit de lucht (Beeldbank Historische Vereniging D’Oude School).

 

Meer informatie

Jean Heybroek begon in 1900 met het maken van bamboe vlechtwerk dat werd gebruikt als schutting tussen stukken grond in de land- en tuinbouw. In 1912 kwam het bedrijf naar Bilthoven en Heybroek breidde fors uit.

Onder het verkochte landbouwgereedschap nam al snel de motormaaier, toen ‘grasperkscheerder’ genoemd, een belangrijke plaats in. Het bedrijf specialiseerde zich in apparaten voor het onderhoud van parkgazons en sportvelden en na de Tweede Wereldoorlog van golfterreinen. In 1916 kwam er een product bij: Heybroek verkocht kachels en fornuizen die werden gemaakt door Hub. C. Beckers in Bergen op Zoom. Naast de kachels kwamen er ook gasfornuizen in de verkoop.

Nadat de zonen Willem en Karel in 1948 de leiding hadden gekregen, fuseerde Heybroek in 1979 met Burgman-Warmond in Utrecht. Twee jaar later verdween het bedrijf uit Bilthoven en kregen de gebouwen een andere functie. Wat er nog rest – een muur is nog te zien vanaf het stationsperron aan de noordkant – is tegenwoordig kantoorruimte en opslagruimte. Afbeelding hieronder: het voormalige pand van Handelsonderneming Heybroek (Foto PvH).

Heybroek, intussen gevestigd in Houten, blijft actief in het leveren van materiaal voor het onderhoud van sportvelden, parken en golfterreinen. Daarnaast is men gericht op vloertechnieken en het aanleggen en onderhouden van drainage en beregeningsinstallaties. Heybroek is tegenwoordig onderdeel van de Royal Reesink groep in Apeldoorn.

PvH

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Catalogus Tentoonstelling Oude bedrijven De Bilt-Bilthoven, 18-19 november 1995, Historische Vereniging D’Oude School, De Bilt.

Lies Haan-Beerends, Zonder station- De Bilt geen Bilthoven?, in: De Biltse Grift, juni 2014.

Frans Nas, Bedrijvig verleden van De Bilt en Bilthoven, in: De Biltse Grift, oktober 1995.