St Maerten is het tijdschrift van de Historische Vereniging Maartensdijk. De redactie van St Maerten heeft ervoor gekozen om in het meinummer aan te sluiten bij de viering van 80 jaar vrijheid. Echter niet de ‘bevrijding’, maar ‘herdenken’ staat centraal in dit nummer.
In deze dagen domineren politieke spanningen en oorlogsgeweld de nieuwsmedia. Er zijn talrijke ontwikkelingen in de wereld, die historisch bewuste lezers en kijkers doen denken aan de opbouw naar de Tweede Wereldoorlog. In deze dagen herdenken wij dat we 80 jaar geleden zijn bevrijd van oorlog, terreur en genocide. Nog even en de laatste overlevenden zijn er niet meer. Wie herinnert ons straks aan de boodschap ‘dat nooit weer’?

Het tijdschrift begint in De Bilt. Lieke Holdinga onderzocht in het artikel De oorlogsmonumenten in De Bilt op welke (schaarse) plekken wij de oorlog kunnen herdenken. Zij eindigt positief bij het nieuwe monument in Maartensdijk.
In Herdenken en Herpakken neemt Karien Scholten de lezer mee naar de getuigenissen van overledenen en overlevenden uit Westbroek. Letterlijke citaten uit gesproken en geschreven woorden brengen ons heel dicht bij de emoties die de verschrikkingen teweeg hebben gebracht.
Lisan Koppenol onderzocht Het monument in Westbroek en beschrijft niet alleen de geschiedenis van het bouwsel, maar ook de geschiedenis achter de 20 namen die erop staan. Tijdens haar onderzoek vond ze nog meer namen van Maartensdijkers, die in uniform, in het verzet of in de Arbeitseinsatz het leven hebben gelaten. Die krijgen van haar een klein monumentje in woorden.
De Joodse slachtoffers uit onze gemeente kunnen we sinds kort herkennen en Gedenken met struikelstenen. Evert Theunissen beschrijft het ontstaan en de functie van struikelstenen en zijn persoonlijke ervaringen bij de zoektocht naar de verhalen achter de namen.
In De censuur te slim af: de geheime verzetskrant van Maartensdijk beschrijft Lieke Holdinga hoe de waarheid alleen nog via de ondergrondse pers verspreid kon worden. En dat brengt ons weer terug in het heden, waar machthebbers van bevriende democratieën de waarheid ontkennen en de nieuwsmedia verdacht maken. Wie zijn geschiedenis niet kent…

St Maerten is voor slechts € 6 te koop bij de Bilthovense Boekhandel, de Readshop in de Bilt, fa van der Neut in Groenekan, kapper Hans Stevens in Maartensdijk en de kringloopwinkel van molen De Kraai en Westbroek.
Leden van de historische vereniging ontvangen het tijdschrift in de brievenbus.