Afbeelding: NH-kerk Westbroek (Dronefoto Koen Koppens )

 

Op zaterdag 9 april opende burgemeester Potters van gemeente De Bilt in aanwezigheid van een groot publiek de expositie: ‘Moord en brand op het platteland, het Rampjaar 1672 in woord en beeld’ . Hiermee wordt herdacht dat het 350 jaar geleden is dat de kernen van de huidige gemeente De Bilt en de dorpen van de Vechtstreek werden getroffen door een veroveringsoorlog vanuit het 17e eeuwse Frankrijk. De burgemeester stond stil bij de parallellen met, en de lessen die kunnen worden getrokken uit, de huidige oorlog in Oekraïne. Net als toen wordt de gemeente geconfronteerd met een vluchtelingenstroom.

Als locatie is bewust gekozen voor de Nederlands-Hervormde Kerk in Westbroek, omdat dit monument de toenmalige oorlogshandelingen van dichtbij heeft meegemaakt.

De officiële opening werd gevolgd door een symposium waarin de historici Luc Panhuysen, Judith Brouwer, Lodewijk Gerretsen, Wouter van Dijk en redactielid Anne Doedens, ieder vanuit hun eigen specialisatie een toelichting gaven op het thema. Gerretsen (conservator Kasteel Amerongen) en Van Dijk (archivaris Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen), maakten van de gelegenheid gebruik om het publiek aandacht te vragen voor hun eigen tentoonstellingen, later dit jaar. Wat betekent dat met de expo in Westbroek het herdenkingsjaar 1672/73 in de provincie Utrecht van start is gegaan.

 

Dorpentoernee 

De expositie, die een beeldverhaal in 34 onderdelen door de beide oorlogsjaren vormt, is nog enige tijd te zien in de kerk in Westbroek. Daarna gaat ze op reis langs de verschillende Biltse kernen. Wij houden u daarvan op de hoogte.

Thuis kijken of in de klas? Geen probleem, want de expositie is ook te zien via onze website waar de gebeurtenissen in de kernen voor jong en oud in beeld en geluid zijn gebracht.

De video-impressie die van deze dag is gemaakt, zal een dezer dagen op onze website en via de streekmedia te zien zijn.

 

Klik en reis mee door ‘Moord en brand op het platteland’, het Rampjaar 1672 in woord, beeld en geluid.

De Bilt

Vechtstreek

Westbroek

Maartensdijk

 

 

VC

 

Meer weten over de Zonnekoning?

Beluister dan hier de podkast van Klara (VRT). Met dank aan Connie Brouwer.