Op het terrein van het voormalige sanatorium Berg en Bosch vinden we op het vroegere economie-gebouw het hoog-reliëf Herwonnen Levenskracht uit 1933 van Charles Vos.  Dit indrukwekkende reliëf symboliseert de doelstelling van het sanatorium: het genezen van de aan tuberculose lijdende mens. (Foto WK)

Meer informatie

Charles Vos (1888-1954) was een Limburgse beeldhouwer. Na de Teekenschool in Roermond studeerde hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Antwerpen. In 1915 trok hij naar Amsterdam om verder te studeren aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten met o.a. Albert Termote en Jaap Kaas als klasgenoten. In 1922 keerde hij terug naar Maastricht waar hij een eigen atelier opende. Daarnaast gaf hij les aan de Jan van Eyck Academie aldaar. Vos overleed in 1954 aan de gevolgen van een beroerte.

Vos legde zich als beeldend kunstenaar vooral toe op christelijke religieuze kunst. Om de tuberculose in Nederland te bestrijden had de Katholieke Arbeidersbeweging in 1913 de stichting Herwonnen Levenskracht opgericht. In het reliëf zien we links en rechts een zieke arbeider, ondersteund door liefdezusters en in het midden een vitale derde persoon met gespreide armen. Hij heeft de tuberculose overwonnen. De zonnebloemen symboliseren de zon als bon van nieuwe vitaliteit.

De naam verwijst naar de Stichting Herwonnen Levenskracht die in 1913 was opgericht door de Katholieke Arbeidersbeweging. Deze stichting bouwde in 1920 een noodsanatorium van houten barakken op het terrein van de villa Berg en Bosch in Apeldoorn.

WK

 

Literatuur:

Wikipedia: Charles Vos (beeldhouwer).

Internet, Home-Charles Vos.nl.

Spring naar toolbar