Op 6 februari 1926 opende burgemeester Van Heemstra het Biltse  Badhuis door een kraan open te draaien.  Foto: de wachtruimte in het badhuis omstreeks 1965. (Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen)

 

Meer informatie

Om de hygiene te bevorderen, bouwde men in het begin van de twintigste eeuw badhuizen, want het was gerieflijker en schoner om buitenshuis te baden dan thuis in een teil. Er waren nauwelijks huizen met eigen badkamers, ook niet in het dorp De Bilt.

In 1925 stapten dokter Maijer en zuster Meijer met twee hoofdonderwijzers naar de notaris om de stichting Het Biltsche Badhuis op te richten. Met garanties van de gemeente sloot de stichting een lening van f. 25.000 af. De Amsterdamse architect P.H. van Niftrik ontwierp een badhuis, dat vervolgens aan de Torenstraat werd gebouwd door de Amersfoortse aannemer Lagerweij.

Er zouden acht douchecellen en vier kuipbadcellen in het gebouw komen. Als badmeester nam men de heer De Haas in dienst, die loodgieter was en een deel van de noodzakelijke reparaties kon verrichten. Samen met zijn vrouw, die ook voor het badhuis werkte, mocht hij in het badmeestershuis wonen. Later werd De Haas opgevolgd door zijn zoon.

Het badhuis liep goed. Per week kwamen er tussen de honderd en tweehonderd mensen een douche of bad nemen. De piek lag op vrijdag en zaterdag, als de Biltenaren zich klaarmaakten voor de zondag. Op maandag en dinsdag, wanneer de behoefte aan een bad veel minder was,  was het badhuis dicht en kon men het grondig schoonmaken.

Het bestuur van de stichting vond het belangrijk om ook de schooljeugd een goede hygiene bij te brengen. Daarom hadden kinderen na schooltijd op donderdag en vrijdag en op zaterdagochtend toegang tegen een gereduceerd tarief.

Na de Tweede Wereldoorlog werden steeds meer huizen met een eigen douchecel of badkamer gebouwd. Het badhuis kreeg na 1960 zoveel minder bezoek dat het in 1966 de deuren sloot.

DAB

 

Literatuur:

T. de Bruijn m.m.v. S. Straub, Het Biltsche badhuis, In: De Biltse Grift december 2000.

T. de Bruijn-van Schaik m.m.v. S. Straub, Het Biltsche badhuis II, In: De Biltse Grift juni 2001.

J.W.H. Meijer, Kleine historie van De Bilt en Bilthoven, Bunnik 1995.

Spring naar toolbar