Aan de Jasmijnstraat 1 in De Bilt staat een opvallend vierhoekig gebouw met een plat dak, een brede dakoverstek, openslaande deuren en een zogenaamd stolpvenster. Het doet nu dienst als woonhuis maar van oorsprong was hier een ontsmettingsbad gevestigd met het daarbij behorende magazijn. Het gebouw is gebouwd in 1924 in opdracht van de lokale zorgvereniging Het Groene Kruis voor het ontsmetten en reinigen van roerende en onroerende goederen om de verspreiding van infectieziekten te voorkomen. De huidige eigenaar is bezig om het gebouw te herstellen in zijn oorspronkelijke stijl. Van de deuren in het gebouw is alleen de voordeur nog de originele uit de jaren ’20. (Foto: Veroniek Clerx)
Meer informatie
De Vereniging Het Groene Kruis was opgericht voor wijkverpleging, kraamzorg, consultatiebureaus, ouderenzorg en preventieve gezondheidszorg. Behalve voor ontsmettingsinrichtingen zorgde de vereniging voor wijkgebouwen, rusthuizen en badinrichtingen. Om gebruik te mogen maken van het kruiswerk, zoals de diensten van Het Groene Kruis werden genoemd, moesten de inwoners van De Bilt lid zijn van de plaatselijke vereniging en jaarlijks de contributie voldoen.
Het Groene Kruis gaf zorg zonder te letten op de levensbeschouwing. De eerste lokale vereniging werd opgericht in het jaar 1900 in het Zuid-Hollandse Driebruggen door de huisarts Wilhelm Poolman. Zijn collega Van Deinse uit Kamerik noemde de vereniging in Utrecht en Zuid-Holland ‘Het Groene Kruis’, waarbij de kleur verwees naar de huiskleur van de medische faculteit van de Utrechtse Universiteit.
De vereniging zou zich over heel Nederland uitbreiden. Dit concept werd nagevolgd door kruisverenigingen die wel werden georganiseerd naar geloofs- of politieke overtuiging, bijvoorbeeld het Rooms-Katholieke Wit-Gele Kruis en het Protestantse Oranje-Groene Kruis.
VC
Literatuur:
Statuten van Vereniging Het Groene Kruis, gevestigd te De Bilt
Sabine Broeckhoven en Sonja Barends, De Bilt, Geschiedenis en architectuur.
Informatie van Tom Kalmijn, eigenaar bewoner.