Op nummer 49 van de Voordorpsedijk in Groenekan staat een huis waarvan de luiken met groene kannen zijn beschilderd. Het is niet het huis waar Groenekan naar is genoemd; dat was de oude herberg. De luiken zijn zo beschilderd omdat het huis in Groenekan staat. (Foto Fred Meijer)

 

Meer informatie

In 1900 was op deze plek een rijtje van tien huizen gebouwd, maar die waren afgebrand in 1935. Deze huizen hadden geen waterleiding en moesten water halen bij de put op de plek waar nu de tuin van nummer 49 is. De heer Van Rijn, de eigenaar van de grond, heeft in 1937 zes nieuwe huizen gebouwd en een jaar later nog twee.

Nummer 49 is een hoekhuis. Hier woonde Van Rijn eerst zelf, maar vanaf 1947 verhuurde hij het aan de ouders  van mevrouw Kok-Visser.  Iedere bewoner had een eigen moestuin. Als afscheiding van ieder huis stonden er rozenstruiken in verschillende kleuren.

Toen de eigenaar kinderloos  overleed, werden de huizen verkocht. De heer Van Rijn was fruitkweker geweest en  hij verkocht zijn fruit aan diverse groenteboeren. Ook de boomgaard werd nu verkocht. De huizen  zijn  diverse malen  doorverkocht, tot een stratenmakerbedrijf ze aankocht. De boomgaard mocht gekapt worden op voorwaarde dat hij de huizen zou opknappen. Dit is niet gebeurd, maar hij had de boomgaard al gekapt en daar een grote loods neergezet. De bewoners moesten een stuk voortuin afstaan, anders kon hij niet met zijn auto’s bij  zijn opslag komen. De huizen zijn door de bewoners zelf verbouwd.

Er is veel veranderd aan de Voordorpsedijk. Vroeger kwam er alleen een melkrijder twee keer per dag en een keer in de week een veevoerauto. Bij het fort arriveerde om de vier uur een jeep met soldaten die moesten wachtlopen. Het huis achter het fort werd bewoond. Nu is het fort een uitgaanscentrum geworden voor feesten en partijen.

Toen Groenekan in 2001 bij de gemeente De Bilt werd ingedeeld vonden de bewoners van het huis het belangrijk om de naam van het dorp in ere te houden. Vandaar dat de groene luiken met groene kannetjes op een wit vlak zijn  beschilderd.

TKV

Spring naar toolbar