Afbeelding: Het Jachtplan in ontwikkeling in 1951. (foto: familie Alexandra Visser)
Alexandra Visser verhuisde in 1953 met haar ouders en oudere zusje Leontine uit de wijk Bezuidenhout in Den Haag naar Bilthoven. Daar betrok het gezin als eerste bewoners de twee jaar eerder gebouwde nieuwbouwwoning op Wildlaan 7 in Bilthoven. Het huis maakte deel uit van het pas opgeleverde huizencarré met Nimrodlaan, Jachtlaan en St. Hubertuslaan. De rijen eengezinswoningen, gebouwd rondom een groot grasveld, maakten deel uit van het zogenoemde woningbouwproject ‘Jachtplan’. Iedereen in de buurt kende elkaar. Visser: ik kan nu nog veel namen opnoemen van mensen die er toen woonden.
In Den Haag had mijn vader bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt. Toen we in Bilthoven kwamen kreeg hij een betrekking bij de firma Oostwoud in Utrecht, die ziekenhuismeubilair maakte. Later stapte hij over naar de uitgeverij Exerpta Medica in Amsterdam. Hij fietste dagelijks naar station Hilversum en nam daar de trein.
Huurauto
We hadden zelf geen auto, die werd gehuurd als we op vakantie gingen, bijvoorbeeld om naar Zweden en Engeland, want daar woonde familie van ons. Eens per maand gingen we met een huurauto naar oma in Rotterdam. In de auto jerrycans vol leidingwater want het water in Rotterdam smaakte afschuwelijk.
Vakantie naar het buitenland was in de jaren ’50 meer een gebruik in het stadse Den Haag, dan op het platteland van gemeente De Bilt: Ik durfde het op school niet eens te vertellen, niemand ging nog naar het buitenland.
Het woonadres Wildlaan 7, tweede van rechts met achtertuin, voldeed aan de modernste technieken en snufjes. Naast ons op de hoek woonden de heer en mevrouw Hering. Daar haalden we stiekem de kruisbessen van de struiken.
We hadden een grote kolenkachel in de keuken waarmee de radiatoren in de woonkamer werden verwarmd. Het kolenhok was in de schuur. We hadden een gasfornuis op butagas. Geen butagas- fles, maar het gas stroomde door een leiding naar het fornuis. Het latere aardgas kwam door dezelfde leiding.
Wasmachine met wringer
We hadden ook een wasmachine. Die bestond uit een ketel die de was elektrisch heen en weer bewoog, waarna het wasgoed met een houden grijper uit het hete water werd gevist. Daarna werd de was in de wringer gestopt die op de ketel was gemonteerd. Wij mochten helpen draaien. Later kwam er een centrifuge op de PVC-punten van Albert Heijn.
Onze school was de Van Everdingenschool. We gingen er lopend naar toe en moesten zonder begeleiding de drukke Soestdijkseweg oversteken. Daar is een jongetje overreden door een auto. We deden de boodschappen aan de Leyenseweg en aan de Planetenbaan. Zwemmen deden we in het openluchtbad Brandenburg. En we speelden katterieken op het grote grasveld tussen de huizenblokken met alle kinderen uit de buurt. Ik kan me herinneren dat er in het begin manshoge lupinen groeiden.
VC
Met dank aan Alexandra Visser
Afbeelding: Leontine (l) en Alexandra Visser groeiden op in de nieuwbouwwijk ‘Jachtplan’ in Bilthoven. In de beginjaren stonden er manshoge lupinen op het veld. (foto: fam. Visser)