Afbeelding: Het Jachtplan in ontwikkeling in 1951. (foto: familie Alexandra Visser)

 

Alexandra Visser verhuisde in 1953 met haar ouders en oudere zusje Leontine uit de wijk Bezuidenhout in Den Haag naar Bilthoven. Daar betrok het gezin als eerste bewoners de twee jaar eerder gebouwde nieuwbouwwoning op Wildlaan 7 in Bilthoven. Het huis maakte deel uit van het pas opgeleverde huizencarré met Nimrodlaan, Jachtlaan en St. Hubertuslaan. De rijen eengezinswoningen, gebouwd rondom een groot grasveld, maakten deel uit van het zogenoemde woningbouwproject ‘Jachtplan’. Iedereen in de buurt kende elkaar. Visser: ik kan nu nog veel namen opnoemen van mensen die er toen woonden. 

 

Meer informatie 

In Den Haag had mijn vader bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt. Toen we in Bilthoven kwamen kreeg hij een betrekking bij de firma Oostwoud in Utrecht, die ziekenhuismeubilair maakte. Later stapte hij over naar de uitgeverij Exerpta Medica in Amsterdam. Hij fietste dagelijks naar station Hilversum en nam daar de trein. We hadden zelf geen auto, die werd gehuurd als we op vakantie gingen, bijvoorbeeld om naar Zweden en Engeland, want daar woonde familie van ons. 

Vakantie naar het buitenland was in de jaren ’50 meer een gebruik in het stadse Den Haag, dan op het platteland van gemeente De Bilt: Ik durfde het op school niet eens te vertellen, niemand ging nog naar het buitenland. 

Het woonadres Wildlaan 7, een hoekhuis met achtertuin, voldeed aan de modernste technieken en snufjes:

We hadden een grote kolenkachel in de keuken waarmee de radiatoren in de woonkamer werden verwarmd. Het kolenhok was in de schuur. We hadden een gasfornuis op butagas, dat later is vervangen door aardgas. 

Wasmachine met wringer 

We hadden ook een wasmachine. Die bestond uit een ketel die de was elektrisch heen en weer bewoog, waarna het wasgoed met een houden grijper uit het hete water werd gevist. Daarna werd de was in de wringer gestopt die op de ketel was gemonteerd. Wij mochten helpen draaien.  

Onze school stond aan de Soestdijkseweg. We gingen er lopend naar toe. We deden de boodschappen aan de Leyenseweg en aan de Planetenbaan. Zwemmen deden we in het openluchtbad Brandenburg. En we speelden op het grote grasveld tussen de huizenblokken met alle kinderen uit de buurt. Ik kan me herinneren dat er manshoge lupinen groeiden. 

 

VC

Met dank aan Alexandra Visser

 

Afbeelding: Leontine (l) en Alexandra Visser groeiden op in de nieuwbouwwijk ‘Jachtplan’  in Bilthoven. Er stonden manshoge lupinen op het veld. (foto: fam. Visser)