Een rondgang door het oostelijk en zuidelijk gedeelte van onze gemeente levert telkens weer boeiende verhalen op. De Biltse Grift ging op onderzoek. Maar niet voordat zij allereerst aandacht heeft besteed aan een honderdjarige in onze gemeente: de Biltse Voetbal Club, die op 12 mei dat heuglijke feit vierde. Dirk Catoen en Ingrid van der Elst blikken terug op de kleurrijke geschiedenis van de voetbalclub.

Bij de rondgang beginnen we bij de onlangs vernieuwde ‘Baronbrug’, waarover Leo van Vlodorp vertelt waarom die er kwam en hoe de naam is ontstaan. Kees Floor onderzocht de plannen van twee forten die als deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie rond 1870 nabij Bureveld zouden moeten komen.  Iets westelijk daarvan, in het Kloosterpark, speelde zich tijdens de oorlogsjaren 1940-1945 van alles af. Bernard Schut heeft zich erin verdiept en doet verslag.

Het RIVM is regelmatig in het nieuws. Ook in De Biltse Grift. Ditmaal vertelt Wim Krommenhoek in zijn tweede deel meer over de beeldenschat die het RIVM rijk is. In zijn vaste  rubriek ‘Toen en Nu’ neemt Abe Postema een kijkje bij de spoorwegovergang naar de Leijen.  En tenslotte staat Henri L’Honoré Naber eens stil bij wat er aan vooraf ging, voordat we in onze gemeente het kleurrijke palet aan kliko’s kregen.

De Biltse Grift is een uitgave van de Historische Kring D’Oude School. Het juninummer is nog verkrijgbaar in Bilthoven bij de Bilthovense Boekhandel en Bruna en in De Bilt bij The Read Shop.

 

H.A.  L’Honoré Naber