Ooit lag aan de noordzijde van de Utrechtseweg, ter hoogte van de huidige huisnummers 322-324 de kleine buitenplaats Vrijheidslust. Er is daarvan niets meer over, behalve de vijver aan de zuidzijde van de naar Park Arenberg genoemde straat. De afbeelding is een prent naar een tekening van Michel Mourot omstreeks 1828 (Collectie Het Utrechts Archief).
Over de oorsprong van het landgoed is weinig bekend. Verkoopakten dateren van de zeventiende eeuw. In 1680 is er sprake van een desolate boedel en een bierbrouwerij. Het buiten wisselde in de zeventiende en achttiende eeuw vaak van eigenaar. Vrij lang woonde Johan Hendrik van Ewijck op het buiten. Hij werd in 1744 ambachtsheer van De Bilt en Oostbroek. Daarna woonden er leden van de adellijke familie Boreel en d’Yvoy.
In 1859 kocht Catharina M.J. van Dam, echtgenote van Theodoor Muller Massis Vrijheidslust. Zij woonde met haar echtgenoot op het ernaast gelegen Arenberg. In 1860 besloten zij om het landhuis af te breken en voegden zij de grond bij het landgoed Arenberg.
Afbeelding hieronder: de vijver van Vrijheidslust zoals hij er nu uitziet (foto DAB).
PvH
U bevindt u op de Rondleiding over de Stichtse Lustwarande. Voor het vervolg klik HIER.
Literatuur:
https://www.buitenplaatseninnederland.nl/de-bilt-vrijheidslust.html
Catharina L. van Groningen, ‘Leed langs de Lustwarande in de 19e eeuw’, Jaarboek Monumentenzorg, 1998, p. 193-198.
Lies Haan-Beerends, ‘De Bilt, beginpunt van de Stichtse Lustwarande’, De Biltse Grift, juni 2009.
J.W.H. Meijer, Kleine historie van De Bilt en Bilthoven. Bunnik 1995.