Frederique Cornelie Johanna Grothe – van Hengst verkocht het hele landgoed Voordaan in 1919 aan een projectontwikkelaar. Op een deel van de 42 kavels, ontstond de eerste woonwijk in Groenekan. (Foto familiearchief Grothe Het Utrechts Archief.)

 

Meer informatie

Eeuwenlang bestond het dorp Groenekan uit een lint van boerderijen langs de Bisschopswetering. De laatste bisschop van Utrecht Frederik Schenk van Toutenburg bezat in de 16e eeuw aan de noordkant van het water een klein jachtslot met de naam Voortaan. Generaties later bevond zich in hetzelfde gebied het landgoed Voordaan. De eigenaren Abraham Calkoen en zoon en vanaf 1849 Jacob Anne Grothe maakten door aankopen van grond het bezit steeds groter. Willem Theodoor Grothe erfde met zijn 5 zussen het landgoed nadat zijn vader in 1899 overleed. Het oude landhuis was al achttien jaar niet meer bewoond en in 1900 sloopte Willem het huis en bouwde in Eclectische stijl het huis Voordaan zoals wij het nu nog kennen.

Willem Theodoor was in 1895 getrouwd met Frederique van Hengst. Zij bleek een ondernemende dame te zijn. Toen Willem in 1919 overleed, kocht zij van haar vier kinderen en van haar vijf schoonzussen de erfdelen. Meteen daarna verkocht zij het hele bezit aan een projectontwikkelaar.

In 42 kavels gesplitst werd alles in 1924 geveild. Een deel van de bospercelen werden door houthandelaren opgekocht. Veel bos is daardoor verdwenen. De gemeente Maartensdijk kocht vanaf 1929 de rest van het parkbos aan om het als natuurschoon te behouden voor de toekomst. Op de andere percelen ontstond een villadorp, in de volksmond Het Witte Dorp genoemd. Rond 1922 werd langs het Zwarte Water voor de werknemers van de Eskem een rij woningen met rode daken, het Rode Dorp, gebouwd. De Eskem was een van de bedrijven die zich langs de Wilhelminalaan ontwikkelden. Omstreeks 1990 begon de uitbreiding ten zuiden van de Groenekanseweg met de aanleg van de Versteeglaan, de Copijnlaan en de Oranjelaan.

LdM

 

U bevindt u op de Rondleiding over de noordelijke landhuizen. Voor het vervolg klik HIER

Literatuur:
R. Miedema, Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek in oude Prentbriefkaarten, Franeker z.j.
W. van Schaik, Orkanen over Voordaan, Geschiedenis van een landgoed, Groenekan 2006.

Douwe Koen, De herberg ‘De Groene Can’. In: St. Maerten 14 (december 1995) 3-7.

Over de naam het Zwarte Water: Rob Hufen Hzn., Een andere kijk op het ontstaan van de naam ‘het Zwarte Water.’In: St. Maerten nr. 56 (mei 2019) 23-26.

Spring naar toolbar