Een ouderwetse ‘dodenakker’, bestemd voor ‘andersdenkenden’, stond er boven het artikel in de Vierklank van 24 oktober 2017. Op de foto ziet men het toegangshek. Het ‘Verloren Kerkhof’ is in 1874 aangelegd. De twee officiële begraafplaatsen van Maartensdijk waren uitsluitend bedoeld voor leden van de Hervormde kerk en Rooms-katholieken werden in die dagen begraven in Utrecht. Ook spiritusdrinkers, daklozen en zwervers moesten echter ter aarde besteld worden.

 

Meer informatie

Al eerder had de gemeente Maartensdijk voor dit kerkhof een stuk bosgrond van ongeveer 1600 vierkante meter aangekocht van mr. F. N. M. Eyck van Zuylichem. Het lag aan de toenmalige Vianens Steeghe bij de tegenwoordige Eijckensteinselaan, op de grens van Maartensdijk en Bilthoven. Dorpshistoricus Koos Kolenbrander meldt : Oudere mensen in de omgeving kunnen zich wel herinneren dat de veldwachter en de gemeentewerker soms met een handkar lichamen van zwervers en daklozen naar de begraafplaats brachten ….  Het waren de Swiebertjes van Bilthoven. Andere namen voor dit kerkhofje waren het Schooierskerkhof en  het Zwerverskerkhof.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog zijn er zes of zeven mensen begraven. Kolenbrander noemt verder Mordechai Kan, een Joodse onderduiker die in 1944 overleed. De familie bij wie hij verbleef, legde zijn lichaam langs de spoorlijn; daarna werd hij door de gemeente op het Verloren Kerkhof begraven. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het kerkhof in verval.

In 2002 zorgden de Historische Vereniging Maartensdijk en de Vereniging Hart voor Groen met steun van de gemeente voor een opknapbeurt en werd de oorspronkelijke vorm van het kerkhof weer duidelijk zichtbaar gemaakt. Op de foto ziet men een kopie van het oorspronkelijke toegangshek dat hier tot 1945 heeft gestaan.

AD

Dit is het einde van de rondleiding langs de begraafplaatsen.

Als u de rondleiding nog een keer wilt zien, klik HIER.

Voor het hoofdmenu klik HIER.

 

Literatuur:

Werkzaamheden aan het Verloren Kerkhof. In: De Vierklank, 25 oktober 2017, nr. 43.