In de avond van 14 november 1940 steeg vanaf vliegveld Soesterberg een met bommen beladen Heinkel 111 op, om deel te nemen aan het bombardement op Coventry, Engeland. Het vliegtuig kreeg al snel problemen met de motor. De poging van de vierkoppige bemanning om terug te keren mislukte en het toestel stortte brandend neer in het Houdringebos tegenover de Varenkamp, 50 meter oostelijk van de Soestdijkseweg-Zuid. Door een enorme vuur- en drukgolf raakte het even verderop gelegen woonhuis van burgemeester Van der Borch en zijn gezin volledig ontzet.

 

Meer informatie

Het huis was onbewoonbaar geworden en werd gesloopt. In 1943 bouwde aannemer Van Santen uit De Bilt in opdracht en onder supervisie van de burgemeester een nieuwe woning. Daarbij werd materiaal uit het gesloopte huis gebruikt. Zelf zou Van der Borch het huis voorlopig niet betrekken, want nog voordat het helemaal af was, werd het gevorderd door Carolus Josephus Huijgen, secretaris-generaal van de NSB. Als rechterhand van Anton Mussert werkte deze op het hoofdkwartier van de NSB aan de Maliebaan in Utrecht. De familie Van der Borch verbleef gedurende de gehele oorlog op het landgoed Oostbroek.

Ondanks de ‘vordering’ bestond er wel een huurcontract tussen Van der Borch en Huijgen. Dat huurcontract, tegen een waarde van 1200 euro per jaar, vereiste dat: ‘…de fundamenten van het oude huis niet mogen worden veranderd of verwijderd, doch deze moeten onaangetast blijven liggen.’

Op Dolle Dinsdag 5 september 1944 ontvluchtte de familie Huijgen de woning en de provincie. Pas op 1 juli 1945 keerde de burgemeester met zijn gezin terug naar de Soestdijkseweg en verkocht het huis zes jaar later aan de familie Röell. Sinds 1951 draagt de woning de naam ‘De Berenpan’ en wordt nog altijd bewoond door leden van de familie.

In 1954 is op de fundamenten van de eetkamer van het in 1940 afgebroken huis, een zwembad gemaakt en op de fundering van wat de wijnkelder was, een pierenbadje. Zo zijn de fundamenten van het voormalige huis van de burgemeester van De Bilt een plek van recreatie geworden.

VC

Foto 1:  De oorspronkelijke burgemeesterswoning vlak na het neerstorten van de Heinkel 111. Het gebouw is onbewoonbaar en zal worden afgebroken.

Foto 2: Het huis zoals dat in 1943 op vrijwel dezelfde locatie werd gebouwd en sinds 1951 de naam De Berenpan draagt.

 

Met dank aan jhr Jaap Röell, eigenaar van het huis De Berenpan.

 

Spring naar toolbar