Op vrijdag 9 december werd in de NH-kerk van Westbroek het nieuwste boek in de serie Oorlogsdossier gepresenteerd van Anne Doedens en Liek Mulder. Aanwezig waren onder meer vertegenwoordigers van de Historische Kring d’Oude School, Historische Vereniging Maartensdijk en het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen.

Meer informatie

Het eerste exemplaar van “Hoekse en Kabeljauwse twisten: kraamkamer van Nederland”, werd aangeboden aan de voorzitter van het kerkbestuur de heer Otten, aan cultuurwethouder Anne Marie ’t Hart van gemeente De Bilt en aan Dick Berents, hoofdredacteur van het Online Museum De Bilt. Als specialist in de middeleeuwse materie heeft hij gefungeerd als adviseur. De mediëvist Berents schreef de biografie over Jan van Schaffelaar, een hoofdrolspeler in de Hoekse en Kabeljauwse twisten.

In het boek komt ondermeer de beruchte Slag bij Westbroek voorbij, van Tweede Kerstdag 26 december 1481, indertijd Sint Stevensdag genoemd. De bloedige veldslag tussen de Hollanders en de Utrechters maakte deel uit van de Tweede Stichtse Oorlog en wordt vandaag de dag nog weerspiegeld in de muurschilderingen uit de 15e eeuw in de NH-kerk van Westbroek.

 

Afbeelding: De auteurs Doedens en Mulder tonen de wethouder ’t Hart de muurschildering over de Slag bij Westbroek.