Afbeelding: Hotel Brands in 1923, rechts de spoorwegovergang en op de voorgrond de tuinen voor de winkels op de toenmalige Soestdijkerstraatweg (vanaf 1933 Emmaplein). Firma Havekotte adverteert er voor sigaren. (Historische Kring d’ Oude School) In 1910 werd Willem Brands (1876 Tilburg – 1959 Nijmegen) pachter van Hotel Dennenhoeve. Al snel zou het als Hotel Brands een centrale functie krijgen in het dorp waar overal villawijken verrezen. Zelfs nadat Brands was vertrokken naar Nijmegen, bleef de naam Hotel v/h Brands.

 

Meer informatie

Willem Brands pakte de zaken voortvarend aan. In 1911 werd er een biljartkamer aangebouwd en er kwamen toiletten, in 1913 een serre. Voordat Willem Brands bij het station De Bilt begon was hij ook al pachter van de stationsrestauratie in Baarn (NHSM) en hij bleef dat zeker tot 1918. Hij werkte samen met zijn broer Felix Brands (1884 ‘s Hertogenbosch – 1964 Nijmegen). Een andere activiteit van de broers was Woningbureau Brands in de voormalige stalling naast het hotel. De familie Brands vertrok rond 1925 naar Nijmegen.

Het hotel ging over op Otto Aris Lijsen en de naam bleef Hotel v/h Brands. Blijkbaar was Brands  in de omgeving een klinkende naam geworden, die ook nog werd gehandhaafd onder de volgende eigenaar Leendert Mathieu Van der Laar. Begin 1939 werd het 75 jarig bestaan van het etablissement gevierd. Pas na de Tweede Wereldoorlog ging het hotel De Schouw heten.

Verenigingsleven

Hotel Brands was een kloppend hart van het groeiende dorp en vergaderplaats van allerlei verenigingen. Ook politieke zoals van de SDAP en de NSB en de locatie voor notariële publieke verkopingen. Hotel Brands was locatie van tentoonstellingen en het startpunt voor VVV-fietstochten. Van paardentochten, springconcoursen en de Cross Country van de Utrechtsche Jachtvereeniging.

De Nederlandse Vereniging Van Huisvrouwen (opgericht in 1912) hield er een tentoonstelling over de Oost- en West-Indische culturen. In 1929 werd een overdekte kegelbaan geopend. Op 31 mei 1939 opende de ondernemende Van de Laar een stationsrestauratie op het perron. Hij bleef pachter tot 1942. In 1938 en 1939 waren er mobilisatieoefeningen op het station waarbij ‘zwaargewonden’ van het station naar Hotel Brands vervoerd moesten worden.

GB

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:
advertenties in diverse kranten in www.delpher.nl

Afbeelding: Verkooping van artikelen, vervaardigd door de blinden van de stichting ‘Sonneheerdt’ in Ermelo.  Locatie was de grote zaal ten zuiden van het hotel, die zich onderscheidde door Art Deco-muurbekleding. Bron: Utrecht in woord en beeld, editie 11, 20 december 1935