Het gebouw van Hotel de Leyen in Bilthoven werd in 1901 – 1902 gebouwd in opdracht van de weduwe Mackay. Op de bouwtekening heette het villa Martha, maar eenmaal gereed werd het villa Emediede. In 1918 werd de villa opnieuw ingericht en als Hotel De Leyen in gebruikt genomen. De oorspronkelijke woonkamer van Emediede werd nu de eetzaal van het hotel. Foto: een ansichtkaart van het hotel uit 1928. (Coll Veldhoven)
Het hotel werd van 1921 tot 1931 voortvarend geleid door de heer J.W.P. Spruit, die het wist om te vormen tot een heuse uitgaansgelegenheid voor Bilthoven. Tennisbanen werden aangelegd, evenals een Japanse theetuin waar regelmatig tuinfeesten werden gehouden, die werden georganiseerd door de Kunstgroep Bilthoven. Ook was er iedere avond, behalve op zondag en maandag, Soiree Dansante in de tuin. Deze tuin was toegankelijk via een bospad dat evenwijdig aan de Gezichtslaan liep. Bij het hotel behoorde ook de kiosk die tot 1966 op de hoek Soestdijkseweg/Gezichtslaan stond.
Uit een verslag in de Koerier van juli 1924: “Ruim negen uur ving het prijsdansen aan, volgens Amerikaansch recept. Evenwijdig met den omtrek van de dansvloer, waren twee cirkels getrokken, die een baan op de vloer vormden, verdeeld in kleine genummerde vakken. Meer naar het midden drie kleine kringen, elk met een naam. Der werd aangekondigd, dat tijdens het dansen, door een onpartijdig persoon, een fluitsignaal zou worden gegeven , waarop een ieder onmiddellijk moest blijven staan, waarna de dirigent, terwijl hij met de rug naar de dansers gekeerd stond, een nummer van een der vakken, of de naam van een der kringen zou afroepen. Het paar dat dan zou staan binnen de omlijning van het afgeroepen vak of den kring, zou een prijs ontvangen”.
Na de hoogtijdagen van het hotel kreeg het de naam Parkhotel, tot het ooit zo gedistingeerde gebouw na enkele jaren leegstand in 1989 werd afgebroken om plaats te maken voor een appartementencomplex.
WK
Literatuur:
De Bilthovensche Koerier, 4 juli 1924.
J. van der Heijden, Een inventarisatie van het verenigingsleven in de Bilt en Bilthoven 1884-1940, in: De Biltse Grift, juni 2002.