Op deze ansichtkaart zien we rechts hotel Nas omstreeks 1906 (Collectie Vecht en Venen). Het lag op de hoek van de Dorpsstraat en de Soestdijkseweg, op de plek waar nu een appartementencomplex staat. Na een brand in 1968 is het niet hersteld.
Aan de Dorpsstraat, die vroeger Biltse Steenweg of Steenstraat heette, kon men eeuwen geleden al hotels vinden. In 1476 werd herberg De Swaen genoemd en in de zeventiende eeuw ‘t Staten Wapen en later het Wapen van Schotland. Dat kwam doordat deze drukke weg de belangrijkste verkeersader van Utrecht naar het oosten van het land was. Als de Utrechtse stadspoort bij zonsondergang werd gesloten, konden reizigers nog in De Bilt onderdak vinden. In de negentiende eeuw nam het verkeer toe door de komst van de trein en de tram.
Een van de hotels was Hotel Nas op de hoek van de Soestdijkseweg, dat heel populair was. In 1906 werd het overgenomen door Klaas Oostergetel, die het Hôtel-Café-restaurant Oostergetel noemde. Weer later heette het De Beddepan.
In de nacht van 4 februari 1968 brak er brand uit in De Beddepan. De brandweerkorpsen van De Bilt en Bilthoven probeerden de hele nacht het vuur te temmen, maar zij konden niet verhinderen dat het pand volledig uitbrandde. Door de gebeurtenis stierf een hulpkelner. Hieronder zien we een foto van de brand. (Foto L.H. Hofland Collectie Het Utrechts Archief) Tien jaar eerder was hetzelfde gebeurd met hotel Poll, dat ook in de Dorpsstraat lag. Op de plek van De Beddepan bouwde men een appartementencomplex dat men weer de toepasselijke naam De Witte Swaen gaf. Meer over de geschiedenis van het pand met de naam de ‘Witte Swaan’ vindt men door deze link aan te klikken.
DAB
Bronnen:
Kennisbank van Historische vereniging D’Oude School
En-Toen-Nu, De Canon van De Bilt