Hubertus Lette bouwde in de jaren tussen 1909 en 1949 een grote reputatie op als huis- en gemeentearts in De Bilt. Afgebeeld is het bankje dat geen officiële naam heeft, maar bekend staat als het Lettebankje. (Foto DAB)
Op 23 januari 1879 werd Hubertus Kornelis Lette geboren in Goedereede op het eiland Goeree-Overflakkee. Hij was de zoon van Kornelis Johannis Lette die zich in 1887 in De Bilt als huisarts had gevestigd.
Hubertus studeerde geneeskunde in Utrecht en promoveerde in 1909. In hetzelfde jaar ging hij in de praktijk van zijn vader werken aan de Utrechtseweg 279 (vroeger Dorpstraat 85), waar hij ook woonde. In 1914 nam hij ook de functie als gemeentearts van zijn vader over. Hij was net als zijn vader een geliefde huisarts en hij was zeer betrokken bij zijn patiënten. Als gemeentearts had hij het toezicht op de scholen en trad hij op als keuringsarts onder andere bij de plaatselijke brandweer. Hij had ook bemoeienis met het in 1911 opgerichte Biltsche Ziekenfonds.
Op 8 april 1949 overleed hij plotseling in zijn woonplaats en hij werd begraven op Den en Rust in Bilthoven.
In 1950 blesloot de gemeenteraad van De Bilt vader en zoon Lette te eren met het vernoemen van een plein, gelegen aan het einde van de Hessenweg op de hoek met de Groenekanseweg. In het parkje werd ook een stenen bank geplaatst. Deze bank draagt geen officiële naam.
PvH
Literatuur:
W.Krommenhoek, ‘Dr. Letteplein, genoemd naar wie’, De Biltse Grift, december 2009 en maart 2010. Zie ook: de Vierklank van 17 oktober 2017 (nr. 42).