Afbeelding: Chinees Restaurant Jade Villa  (Historische Kring d’Oude School)

 

Van 1988 tot 2013 stond op de hoek van de Soestdijkseweg en de Spoorlaan in Bilthoven een opvallend Chinees restaurant. De toegangspoort met twee leeuwenbeelden had de vorm van een pagode. Het was het nieuwe jasje van wat eerder Café-Restaurant De Bonte Koe was geweest. Met als resultaat de opmerkelijke culturele fusion van neo-Hollandse gotiek met trapgevels en de Chinese bouwstijl.  

Meer informatie 

 

In 1988 werd het van oudsher bekende Café-Restaurant De Bonte Koe verkocht aan W.T. Liu die er een Chinees specialiteiten-restaurant van wilde maken. Hij had aanvankelijk de sloop van het pand overwogen, maar daar kwam veel protest tegen. Het werd uiteindelijk een ingrijpende verbouwing, met veel Chinese details, waaronder een imposante toegangspoort met twee leeuwen en keramische luifels boven de ramen. Een vergelijking met het zeer opvallende ‘Oriental Palace’ dat in Breukelen tussen snelweg en spoor was gebouwd (later Van der Valk) lag voor de hand. Op 21 september werd het restaurant Jade Villa door burgemeester Mr. A. Baron van Harinxma thoe Sloten geopend. 

In 1993 kwam er een nieuwe eigenaar en een nieuwe naam: Fong Cheng. De uitbouw werd helemaal strak vernieuwd en doorgetrokken langs de Spoorlaan. Veel klandizie was er niet en vlak voor de opening van de autotunnel op 12 oktober 2013 werd het pand gesloopt. 

Biljartkamer

In 1996 verscheen in de oorspronkelijke biljartkamer van De Bonte Koe, met de ingang aan de Spoorlaan, het eetcafé Wimmeric (Willem Schuit en Eric Sjollema). Voor een lunch of een warme hap. Jazzmuzikant Gijs Hendrik treedt op, het is de bedoeling dat vaker muzikanten live optreden bij Wimmeric, aldus de exploitanten.

Dat optreden zou echter niet vaak plaatsvinden, want in 1998 na een verbouwing van twee maanden, werd het Stars Steakcafé van Mimo Tadros geopend, met de Bilthovense Miss Holland Jacqueline Rotteveel in de bediening. Specialiteit waren de, volgens Argentijnse wijze op de lavagrill bereide, gerechten.

Ook dat duurde maar een jaar en toen namen de gebroeders Ghadari het steakcafé over en noemden hun shoarmazaak Thaab: Arabisch voor ‘heerlijk eten’. Thaab bleef bestaan tot aan de sloop in 2013 

 

GB 

 

Bron: Knipselarchief Historische Kring d’Oude School

 

Afbeelding: Chinees Restaurant Fong Cheng 2011, met ombouw aan beide zijden, links de ingang van shoarmazaak Thaab. Foto: Frans Hoogeweg (Historische Kring d’Oude School)