Een impressie van de beeldentuin op Beerschoten (foto AD). Willem Frederik (Jits) Bakker (1937 –2014) was een Nederlands beeldhouwer. Hij was ook actief als schilder, tekenaar, aquarellist, glaskunstenaar, graficus en maker van sieraden. Doordat er internationaal veel aandacht voor zijn beelden was, werden die andere activiteiten onderbelicht.

De vader van de jonge Jits Bakker werd in de Tweede Wereldoorlog doodgeschoten in Kamp Vught omdat hij had deelgenomen aan het verzet. Jits zelf werd in 1944 geëvacueerd. Na de oorlog werd hij een jaar in Zweden ondergebracht. Na de ambachtsschool volgde hij de kunstacademie in Arnhem en de Grafische School in Utrecht.

Bakker werkte in 1962 als grafisch vormgever bij het Biltse ingenieursbureau Grontmij NV. Hij vestigde zich in 1969 als zelfstandig kunstenaar in zijn atelier De kooi aan de Holle Bilt in in De Bilt. Daarbij was ook een beeldentuin. verder had hij ateliers in malaga en in de Ardennen. Bakker is de maker van onder meer de Jaap Edentrofee (1972). Hij werd geïnspireerd door elementen uit de oudheid en de renaissance, maar ontwikkelde zich tot een expressionist. Hij ontving internationaal diverse ereburgerschappen en prijzen en zijn werken zijn in vele landen te zien.

Via de Stichting Jits Beelden op Beerschoten werd in 1996 het eerste museum beeldenpark opgericht. Daarbij werd een verzameling grotere kunstwerken permanent ten toon gesteld voor het publiek op Beerschoten. Later werd dit museum omgezet in Het Provinciaal JitsArt Museum. Hieronder is afgebeeld: Remember september 1944 (een parachutist die landt bij Arnhem) (Foto AD)

Zie ook:

Het landgoed Beerschoten

De site van de Stichting Jits Bakker Collectie

Meer literatuur: Karel Beesemer, Bij het overlijden van kunstenaar Jits Bakker’, in: De Biltse Grift, jg. 23/3 (september 2014) pp. 70-76.