Koningin Wilhelmina en prinses Juliana lieten weten, belangstelling te hebben voor een bezoek aan de tentoonstelling van boomkwekerijproducten in Bilthoven. Op 19 mei 1934 bezochten ze het terrein aan de Soestdijksestraatweg. Op weg van ’s-Gravenhage naar Paleis het Loo in Apeldoorn bezochten de koningin en haar dochter het park, waar bomen en struiken, rododendrons en azalea’s waren geplant. Foto: Wilhelmina en Julianain het nationaal park (F.F. van der Werf, collectie Utrechts Archief).

 

Meer informatie

In het begin van de jaren dertig van de vorige eeuw kampte de boomkwekerijsector in Nederland met een overschot aan producten. Men bedacht een plan om op een slimme manier het overschot weg te werken. Het idee van een nationaal park was geboren en men richtte een stichting op om het plan te verwezenlijken. Op alle niveaus binnen de samenleving werd aandacht gevraagd voor dit idee maar omdat het plan voor een echt nationale park nog niet rijp was, voerde men voorlopig een vergelijkbaar plan uit, maar dan in het klein, in Bilthoven.

Het betrof een park van 3 hectaren van de familie Kramer. Onder leiding van tuinarchitect Schulz plantte men allerlei boomkwekerij-producten op dit terrein zoals rododendrons, azalea’s, coniferen en bloeiende heesters om het proefproject inhoud te geven. En zo kon het gebeuren dat Hare Majesteit te kennen gaf deze tentoonstelling, die als proefproject voor het nationale park gold, te bezoeken.

Een nationaal park in het klein

Op 19 mei 1934 was het zover. Het hof had laten weten dat het geen officieel bezoek zou zijn en dat al het formele vertoon achterwege moest blijven, dus geen Commissaris van de Koningin, Burgemeester en Wethouders van de Bilt of andere gezagdragers. De ontvangst was sober waarbij Jonkheer Gerard Frederik van Tets, Heer van Goidschalxoord en Neder Slingelandt  als voorzitter van de commissie tot Stichting van een Nationaal Park de koninklijke gasten welkom heette. De heer van Straaten van Nes, afkomstig uit Boskoop en een van de initiatiefnemers voor het stichten van een nationaal park, leidde de koningin, de prinses en een klein gevolg rond.

Het informele bezoek was echter uitgelekt en zo stonden er langs de route die de drie hofauto’s volgden, veel mensen aan de kant van de weg. Ook bij de ingang waar het gezelschap om half elf aankwam en in het park hadden zich mensen verzameld die de koningin luid toejuichten. Tijdens het koninklijk bezoek konden de andere bezoekers ongedwongen in het park rondlopen. De koninklijke gasten bleven drie kwartier in het park en zowel de koningin als de prinses hadden veel belangstelling voor de prachtige verzameling planten.

EvdV

 

Literatuur

Delpher verschillende krantenartikelen zoals de Telegraaf 09-05-1934

Zie ook post over het voorbeeld voor het nationale park te Bilthoven.