Afbeelding: Foto uit Vijfhonderd jaar Vollenhoven – 2022

Afgelopen voorjaar verscheen het boek Vijfhonderd jaar Vollenhoven, de geschiedenis van landgoed Vollenhoven in De Bilt. Het werd geschreven door tante en nicht Frieda Heijkoop en Sophie Heijkoop. Het rijk geïllustreerde boek beschrijft de roemruchte geschiedenis van het landgoed, dat ooit een aanvang nam als pachtboerderij van het Laurentiusklooster op Oostbroek.

Vollenhoven heeft door de eeuwen heen verschillende eigenaren gehad die er allen een eigen stempel op drukten. Een van die stempels is de aanleg en kruising van de Amersfoortseweg en de Utrechtseweg, gedaan door Pieter de Smeth van Alphen (1800-1810).

Na een eigendom van een volle eeuw door de familie Van Marwijk Kooij is het Vollenhoven nu in handen van Robert-Paul Caron en Alexander Kneepkens, die landgoed en landhuis voorbereiden op de volgende honderd jaar.

VC

 

 

U bevindt u op de Rondleiding over de Stichtse Lustwarande. Voor het vervolg klik HIER

Voor meer informatie over de ontwikkelingen van de Utrechtseweg en Amersfoortseweg klik hier

Het boek Vijfhonderd jaar Vollenhoven vertelt ook over de boerderij Den Hoek, in vroeger tijd de Lauwenakker geheten, en net als Vollenhoven een voormalige pachtboerderij van het klooster op Oostbroek.