Foto:  Hessenweg 2 in De Bilt, locatie Cuperus tussen 1928 – 1969

 

Ruim 40 jaar was aan Hessenweg 2 in De Bilt de drukkerij NV Cuperus gevestigd. Het bedrijf was in 1860 in Bolsward gesticht en ontving in 1960, bij het 100 jarig bestaan, het predicaat Hofleverancier. De voormalige drukker van de Biltse Courant bestaat inmiddels niet meer.

 

Meer informatie

In 1860 richtte Broer Cuperus Abesz in Bolsward de Handelsdrukkerij Fa. B. Cuperus Azn op. De drukkerij, binderij en boekhandel werd begin 1900 beschouwd als een van de modernste in zijn soort. Na zijn overlijden in 1878, volgde zoon Jan Cornelis Cuperus hem op en daarmee veranderde het bedrijf in een steendrukkerij, boek- en handelsdrukkerij en uitgeverij.  Na Jans overlijden in 1920 werd Louis Groen de nieuwe directeur. Jans weduwe behield de bedrijfsleiding.

In 1925 startte Cuperus in De Bilt op Utrechtseweg 81 en Louis Groen nam de Biltse drukker Willem Bieleman over. In 1928 verhuisde het bedrijf naar een nieuwe locatie aan de Hessenweg 2. Bij het afscheid van Groen in 1929 was Cuperus een boek-, courant- en handelsdrukkerij. In 1950 luidde de bedrijfsnaam ‘Handelsdrukkerij en Periodiekenbedrijf v/h Fa. B. Cuperus Azn’. Weer tien jaar later in 1960 kreeg Cuperus uit handen van toenmalig burgemeester Fabius de titel van ‘Hofleverancier’ toegekend en daarmee het recht om het Koninklijk wapen te voeren.

De drukkerij in De Bilt produceerde onder meer De Biltse en Bilthovense Courant en het Maandblad voor de Vereniging van Huisvrouwen De Bilt – Bilthoven. Er werden naslagwerken gemaakt, zoals ‘De Vraagbaak voor plaatsgenoten en vreemdelingen’ en ‘Uit het verleden van De Bilt’.

In 1969 werd Cuperus overgenomen door de Koninklijke Drukkerij v/h C. de Boer in Hilversum. De productie werd voortgezet aan de Vrieslantlaan 12 in Utrecht onder de naam ‘Drukkerij en Uitgeverij De Boer-Cuperus B.V.’

Daarna volgden de technologische en digitale ontwikkelingen in de druk- en uitgeverswereld elkaar snel op. De concurrentie was moordend. Er zouden nog verschillende overnames volgen en daarmee verdween de naam Cuperus uit het drukkerswezen.  Op locatie Hessenweg 2 in De Bilt werd na 1969 het garagebedrijf De Rooij gevestigd.

JJR

U bevindt u op de Rondleiding Industrieel Erfgoed. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

Utrechts Nieuwsblad, 5 april 1928, 3 oktober 1931, 14 december 1931 en 31 oktober 1960 over de ontwikkelingen bij de Fa. B. Cuperus Azn.

Historische Kring D’Oude School

Mulder-Faassen, M., ‘Over drukkerij Cuperus en haar latere relatie met L.B. Groen’, 2016, document in archief Historische Kring D’Oude School

Spring naar toolbar