Een huzaar van het Elfde Regiment Huzaren – Bron:  New York Public Library, Digital Collections.)

 

In Napoleons ‘Grande Armée, dat in het jaar 1812 Rusland in trok en gedecimeerd terugkeerde, dienden vijf inwoners van het gebied van de huidige gemeente bij het Elfde Regiment Huzaren. Daarvan kwamen er drie uit De Bilt. Het ging om de 28-jarige Jacques* van Beek, de 22-jarige Guillaume* de Bruin en de 24-jarige Guillaume Poeijer. De twee anderen waren de 23-jarige Guillaume Goedhart uit Achttienhoven en de 22-jarige Jacques Ulenberg uit Maartensdijk. Het is niet aannemelijk dat de vijf soldaten naar huis zijn teruggekeerd.

Meer informatie

Het overgrote deel van Napoleons leger ging ten onder in Rusland. De vijf jongemannen hoorden bij het Elfde Regiment Huzaren. Bij het keizerlijk decreet van Napoleon werd dit regiment ingedeeld bij de zogenoemde lichte brigade, dat onderdeel was van het derde legerkorps van de maarschalk Ney. Het regiment onderscheidde zich bij de Slag bij Borodino in september 1812, bij Malojaroslawez op 24 oktober en bij Krasnyi tussen 15 tot 18 november 1812. De Franse maarschalken Oudinot en Davoust roemden de dapperheid van de Hollandse cavaleristen.

Een Franse bron meldt over de Slag bij Borodino: ‘onder alle niet-Franse regimenten vielen in het bijzonder de Poolse lansiers en de Hollanders van het Elfde Regiment op’. Bij Borodino sneuvelden 90.000 militairen en 15.000 paarden. Daarna waren er nog 46 huzaren over.  Overlevende eenheden van het regiment wisten nadien nog wel Moskou te bereiken, maar na de brand van die stad volgde in de barre kou de rampzalige terugtocht naar het westen die op 19 oktober 1812 begon. Het restant van het leger zou daarbij uiteenvallen.

** De huzaren werden geregistreerd onder de Franse voornamen Jacques en Guillaume. Aannemelijk is dat de jongens gewoon Jacob en Willem hebben geheten.

AD

 

Bronnen:

F. H. A. Sabron — Geschiedenis van hel 33ste Regiment Lichte Infanterie (het Oud-Hollandsche 3e Regiment Jagers) onder Keizer Napoleon (KMA Breda 1910).

Voor de gegevens over militairen in Napoleons legers kunt u de site bezoeken van Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Daarvoor klikt u HIER.