Nora Francina Stroink was een beeldend kunstenares en violiste. Zij woonde aan het eind van haar leven in Bilthoven.
Meer informatie
Nora Stroink, ook wel bekend als Nora Steggewentz-Stroink, werd in 1897 in Amsterdam geboren. Haar vader werkte op de afdeling publieke zaken van de gemeente Amsterdam. Zij was een creatief kind; zij tekende al vroeg veel en speelde daarnaast viool. Na haar hbs haalde zij haar onderwijsakte Engels, maar beeldende kunst en muziek waren toch haar passie.
In 1919 trouwde zij met mijnbouwkundig ingenieur en hydroloog dr.ir. Johan Heinrich (Job) Steggewentz. Door zijn werk vertrokken zij in 1920 naar Nederlands-Indië, waar hij werkte voor de BPM-raffinaderij in Palembang op Sumatra. Door het klimaat ging de gezondheid van Nora achteruit en daarom ging zij na vier jaar terug naar Nederland. Een paar jaar later volgde haar man Job.
In 1926 verhuisde het echtpaar, dat kinderloos gebleven was, naar Den Haag. Nora volgde een opleiding aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten. Tegelijkertijd nam zij viool- en zanglessen. Zij trad in 1930 toe tot het Nederlandsch Kamerorkest.
Zij ging geregeld naar Scandinavië om daar te schilderen. De druk van het onregelmatige leven als musicus en het schilderen deed haar beslissen om te stoppen bij het Kamerorkest. De focus van haar werk kwam te liggen op schilderen.
Het echtpaar besloot te scheiden, maar vlak voor de formele scheiding overleed Job Steggewentz in 1945 aan difterie. In 1947 was Nora getuige van een moord en als gevolg daarvan werd zij ten onrechte in de gevangenis opgesloten. Door deze dramatische gebeurtenissen werd zij hevig aangegrepen. Ze werd met de diagnose paranoia opgenomen in de Willem Arntz Hoeve in Den Dolder. Daar zette zij zich met muziek en schilderen in voor anderen.
In 1952 werd zij ontslagen en verhuisde ze naar Bilthoven en daarna naar Huis ter Heide. Zij ging verder met schilderen en werd steeds meer bekend door haar portretten, stillevens en kleurige landschappen. Haar productiviteit was groot en zij werkte veelal in opdracht. Haar oeuvre omvat ongeveer 700 werken. Zij werkte en exposeerde zelfs in het buitenland.
In 1978 overleed Nora Stroink in een Bilthovens ziekenhuis.
JJR
U bevindt u op de Rondleiding over Bijzondere Vrouwen. Voor het vervolg klik HIER.
Literatuur
Huygens.knaw.nl/vrouwenlexion
Wikipedia
Christina Dorjee, Nora Stroink, portret van een bevlogen kunstenares, 2017.