Eind jaren ’50 van de vorige eeuw kwam de hoelahoep rage vanuit de USA overgewaaid naar Nederland. Het Nederlandse woord hoelahoep is een vernederlandsing van het Amerikaanse woord hula hoop. Eigenlijk zou dit hoelahoepel moeten zijn, maar dat woord is nooit gebruikt. Hoelahoepen is een spel waarbij een hoepel om de taille aan het draaien wordt gebracht door het lichaam te bewegen. In Bilthoven was die hoepel maar moeilijk te verkrijgen. (Foto: W.J. van der Linden, Het Utrechts Archief.)
Tijdens een reis door Australië ontdekte een Amerikaan dat veel kinderen ter plaatse met hoepels van bamboe speelden. Hij vertelde over wat hij gezien had en het idee werd opgepakt door twee Amerikaanse studenten Richard Knerr en Arthur Spud, die in 1948 het spelletjesbedrijf WHAM-O hadden opgericht. Zij ontwikkelden een nieuwe variant van de hoepel die werd gemaakt van pvc buis. Deze pvc hoepel werd eind jaren ’50 een rage in de USA; in vier maanden tijd werden er 25 miljoen van verkocht. Na enige tijd was de rage voorbij maar ook aan onze kant van de Oceaan werden veel jongeren, vooral meisjes, aangestoken met de hoelahoepkoorts.
Begin jaren ’60 was in de gemeente de Bilt, net als in de rest van Nederland, hoelahoepen een rage. Als je een vader, broer of ander familielid had die in staat was de pvc buis aan elkaar te maken, had je geluk. In Bilthoven verkocht namelijk de speelgoedwinkel van de familie Ravenhorst als enige de hoelahoep. Deze had de situatie verkeerd ingeschat en dacht dat de rage niet zo’n vaart zou lopen en daarom had Ravenhorst maar weinig hoepels aangeschaft. Echter de vraag was zo groot dat het artikel snel was uitverkocht; als kind moest je wel drie dagen wachten voor de hoepels weer op voorraad waren! Daarna kon je na hartenlust met de hoepel aan de gang.
Zo snel als de rage opkwam, doofde hij ook weer uit. In de 21e eeuw wordt het hoelahoepen opnieuw ontdekt als activiteit voor fitnessoefeningen en ontspanning. De hoelahoep kent nu tal van uitvoeringen en maten, variërend van een standaard- tot een handgemaakte hoepel met kleuren en patronen naar wens. Ook zijn er hoepels met binnenverlichting, waarmee bijzondere effecten kunnen worden bereikt in het donker of halfdonker. Kortom: de hoelahoep is helemaal terug.
EvdV
U bevindt u op de Rondleiding over nostalgie. Voor het vervolg klik HIER.