Toen het sanatorium voor tbc-patiënten Berg en Bosch gebouwd was, kregen jonge patiënten daar les in de open lucht, omdat men in die tijd van mening was dat dit de genezing zou bevorderen. Foto: De openluchtschool van Berg en Bosch in 1940, (Collectie Veldhoven).

 

Meer informatie

Voordat tuberculose werd bestreden met antibiotica, vond de medische wereld dat de zieke het beste kon worden geholpen met rust en zon en frisse lucht. Daarom nam men patiënten op in sanatoria zoals in Davos (vanwege de berglucht) of in Bilthoven (vanwege de boslucht). In Berg en Bosch stonden de ramen vaak wijd open.

Voor jonge patiënten had men bij de kinderafdeling een schooltje gebouwd, waar ook de ramen zo veel mogelijk werden opengezet. Als het weer het ook maar enigszins toeliet, vond het onderwijs echter buiten plaats, waar een houten vloer was aangelegd die als klaslokaal diende. De meubels en het schoolbord bracht men naar buiten en vaak droegen de leerlingen een jas tegen de koude.

Streptomycine was in 1943 het eerste antibioticum dat tegen tbc werd ingezet. In de volgende twintig jaar was het succes van de nieuwe middelen zo duidelijk, dat de rol van sanatoria zoals Berg en Bosch minder werd. Het schooltje ging dicht in de jaren zestig.

DAB

 

Literatuur:

J. van der Heijden, Oude ansichten III, in: De Biltsche Grift december 1999.

L. Haan-Berends, De strijd tregen voklksziekte no. 1, in: De Biltse Grift september 1993.