Afbeelding: Villa In ’t Groen in Groenekan,  één van de hoogtepunten tijdens de fietstocht.

 

Open Monumentendag 2021 vindt plaats op zaterdag 11 september. Het thema is ‘Jouw huis is mijn huis’. De fietsroute voert dit keer langs een twintigtal woonhuizen, die bijna allemaal een gemeentelijk of rijksmonument zijn. Er is centrale aandacht voor de wijk Vogelzang in Bilthoven.  Een aantal bewoners zal in eigen tuin uitleg geven over de geschiedenis en de details van hun bijzondere woning. Op diverse locaties zijn muziekoptredens.

 

Vogelzang

De wijk Vogelzang, de oudste wijk van Bilthoven (voorheen De Bilt-Station) werd ontwikkeld vanaf 1900. Met name bedoeld voor de huisvesting van directieleden van de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij en andere grote bedrijven in Utrecht. De Villa Bandoeng aan Soestdijkseweg-Zuid stamt uit 1901 en maakt deel uit van een symmetrische rij villa’s. Samen met de villa’s aan de Nachtegaallaan vormen ze een beschermd dorpsgezicht. Aan de Prins Hendriklaan nemen de villa’s Devia en Aletta deel, en aan Overboslaan 49-51 is de dubbele villa in Amsterdamse Schoolstijl te bewonderen.

 

Tuindorp

Rond de Hertenlaan, ontwikkeld vanaf 1919, is gelegenheid voor een korte architectuurwandeling, die een verrassende variatie laat zien aan woningen met groentetuinen. De voormalige arbeiderswijk Tuindorp stamt uit de jaren 1920 en is dus een eeuw oud. Tuindorp is nog steeds een hechte samenleving en de basis van de Vereniging voor Samenlevingsopbouw WVT. Deze vereniging viert het eeuwfeest in 2023 en heeft 4000 leden.

 

Boerderijen

In Maartensdijk voert de fietstocht langs de eeuwenoude hoeves Oud-Koddestein en De IJzeren Mortier. In Groenekan is Villa In ’t Groen te bezichtigen en in Achttienhoven-Westbroek de voormalige dokterswoning Villa De Blauwhoef.

 

Reportages

Het volledige overzicht van de deelnemende panden treft u aan op:  www.openmonumentendag.nl/de-bilt.

De fietstocht is ook online beschikbaar, vanaf de tweede week in september via www.monumentendebilt.nl.

Vanaf 11 september zendt RegioTV De Bilt, net als verleden jaar, reportages op locatie uit van een aantal deelnemende panden.

 

VC