Afbeelding: Het team Open Monumentendag bijeen op gemeentehuis Jagtlust op 1 september 2022. (Foto:  Dick Scholten)

 

Open Monumentendag De Bilt staat op zaterdag 10 september in het teken van Duurzaamheid. Het comité Open Monumentendag heeft opnieuw een spectaculair programma samengesteld waarvoor het Online Museum De Bilt u van harte uitnodigt. Niet in de laatste plaats om te genieten van de historische wandeling door het geheel vernieuwde winkelcentrum van Bilthoven. De officiële opening wordt om 10.00 uur verricht door burgemeester Potters bij Brasserie Olivier aan Emmaplein 2. Dit gebouw is zelf een monument en stamt uit 1916. De fietstocht langs de monumenten gaat hier van start.

De historische wandeling, aan de hand van een serie etalageposters met klassieke foto’s en QR-codes, vangt aan omstreeks 10.30 uur. De wandeling is gebaseerd op de digitale rondleiding die het Online Museum eerder publiceerde. Deze is hier te bekijken. Medewerkers van Online Museum De Bilt zijn ter plekke voor nadere informatie.

Meer informatie

 

Het landelijk thema van Open Monumentendag dit jaar is Duurzaamheid. De tocht voert onder meer langs de Zuiderkapel. Daar zal worden toegelicht wat maakt dat deze protestantse kerkgemeenschap dit thema zo belangrijk vindt.

Hoe bijzonder is het dat een eigenaar/bewoner erin is geslaagd om zijn particuliere woning uit 1924 aardgasvrij te maken. Bekijk voor nadere info de rechterzijde van de onderstaande foto.

Afbeelding: Uit de brochure van Open Monumentendag De Bilt 2022.

 

Nieuw op de lijst van Open Monumentendag is het Landbouwhuis in Groenekan. Het gebouw is vooral bekend onder de naam Gruno. Bekijk hier de geschiedenis zoals het Online Museum dat heeft beschreven. Het fraaie pand uit 1900 heeft veel uiteenlopende bestemmingen gekend, maar staat nu al geruime tijd leeg. Hoog tijd dus voor een nieuwe duurzame functie. Wonen wellicht?

 

Verder zijn op de monumentenlijst te bewonderen:

Doduks Julianacomplex in Bilthoven

Landgoed Houdringe in De Bilt

Atelier De Kooi van Jits Bakker in De Bilt

Zwembad De Kikker in Groenekan

Nederlands-Hervormde Kerk in Westbroek

Molen De Kraai in Westbroek

Tuinderij Eyckenstein en Agnes’ Kruidentuin in Maartensdijk

Kapel Berg en Bosch in Bilthoven

De Woudkapel in Bilthoven

 

Alle monumenten zijn op duurzame wijze per fiets te bereiken.

 

VC