W.A.H.C. Boellaard, roepnaam Pim (1903 – 2001), was een Nederlandse verzetsman en ondernemer. In 1938 kwam in hij De Bilt wonen in het Kloosterpark in villa Kloosterend aan de Oude Bunnikseweg 8. (Foto Rob Mieremet Anefo Collectie Nationaal Archief)
Boellaard, de zoon van een generaal, werd in 1938 gemobiliseerd. Hij nam deel aan het treffen met de Duitsers. Na de capitulatie van het Nederlandse leger ging hij in het verzet, waar hij commandant van de ordedienst in het gewest Utrecht werd. Hij moest onderduiken in augustus 1941.
In mei 1942 werd hij gearresteerd en ondervraagd door onder meer Heydrich en Himmler. Hij werd ter dood veroordeeld maar niet terechtgesteld. Boellaard bracht de oorlog door in kamp Amersfoort en in de concentratiekampen Natzweiler en Dachau. Daar probeerde hij onder de gevangenen het zelfrespect en de moraal hoog te houden.
Na de bevrijding was hij lid van de staf van prins Bernhard. Hij werd lid van de Provinciale Staten van Utrecht en was directeur bij onder meer De Nederlanden van 1845 en Levensverzekering OLVEH. Hij was ook voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs in Utrecht. Pim Boellaard overleed op 27 januari 2001.
Aan de Oude Bunnikseweg 8 staat villa Kloosterend. Dit huis is in 1922 gebouwd in opdracht van C.J. Risselda naar een ontwerp van W.J. Mikmak, een bekende architect die bewondering had voor het werk van Frank Loyd Wright. De villa heeft een rieten dak en een opvallend geplaatste schoorsteen. Ook valt de ingang op, die centraal is geplaatst onder een balkon tussen twee erkers. De woning is een gemeentelijk monument.
Hieronder: Villa Kloosterend waar Boellaard woonde (Foto DAB).
DAB
U bevindt zich op de rondleiding over de Tweede Wereldoorlog.
Voor het vervolg klik HIER.
Literatuur:
J. Withuis, Weest manlijk, zijt sterk: Pim Boellaard (1903-2001), het leven van een verzetsheld, Amsterdam, 2008.
S. Hagers, Een held, geen heilige: Pim Boellaard, in: De Biltse Grift 2011.
Zie ook: https://onlinemuseumdebilt.nl/over-concentratiekampen-en-verzetsmensen-uit-de-bilt/