Pim Reintjes (1919-2014) uit Hollandse Rading kende een veelbewogen leven. Tijdens de oorlog was hij actief in het verzet en overleefde hij twee concentratiekampen. Na de oorlog was hij als omroeper en nieuwslezer bij de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) een algemeen bekende landgenoot. Nog op hoge leeftijd zette hij zich in voor het levend houden van de herinnering aan de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog, met name Dachau. (Foto: fotoalbum mevr. M. Reijntjes, met haar toestemming)

 

 

Meer informatie

In 1943 probeerde Pim Reijntjes naar Engeland te vluchten. Het mislukte want hij werd verraden. Voor Reijntjes volgde de bekende route: Scheveningen (het Oranjehotel: een cel is maar twee meter lang en nauw twee meter breed), kamp Vught, kamp Amersfoort. En daarna het slechtst denkbare vervolg: Natzweiler, het Nacht und Nebel kamp bij Straatsburg. Het kamp was letterlijk bedoeld om de gevangenen in Nacht und Nebel, in het niets, te laten verdwijnen. Pim Reijntjes heeft er een half jaar gezeten en ontmoette er latere plaatsgenoten als Pim Boellaard, W.L. (Boebie) Brugsma en Velo Bierman.

In het najaar van 1944, toen de geallieerde troepen naderden, werd Natzweiler ontruimd en werd Reijntjes naar Dachau getransporteerd. Het concentratiekamp Dachau werd op 29 april 1945 door de Amerikanen bevrijd: En dan opeens staat daar in de poort van het kamp de eerste Amerikaan. “Hello boys, here we are!” En dan begint het: het gejuich, het geschreeuw, het gehuil. Aan stukken gescheurde portretten van Hitler en Himmler vlogen uit de ramen van de Kammandantur. Ik heb het gevoel alsof ik word opgetild. Ik brul. Ik ben terug op de wereld. (uit: P. Reijntjes, Dachau, Verhalen uit een concentratiekamp. z.p. 2005).
Reijntjes overleefde het allemaal en keerde terug in de maatschappij. Na de oorlog werd hij omroeper, onder andere bij radio Batavia en nieuwslezer bij de NOS. Hij was een van de initiatiefnemers van het in Amsterdam opgerichte Dachaumonument. In 2014 overleed hij op 95-jarige leeftijd in Hollandsche Rading, waar hij het laatste deel van zijn leven woonde. De overlijdensplechtigheid werd gehouden op Den en Rust.

BS

Zie over hem ook het artikel over concentratiekampen en verzetsmensen uit De Bilt: https://onlinemuseumdebilt.nl/over-concentratiekampen-en-verzetsmensen-uit-de-bilt/

 

Spring naar toolbar