Biltenaar ontwerpt monument om Petronellakapel te herinneren

Op het kruispunt van de Dorpsstraat en de huidige Burgemeester de Withstraat in De Bilt heeft waarschijnlijk honderden jaren lang de Petronellakapel gestaan. De reizigerskapel uit 1385 is gesticht door de nonnen van het voormalige Vrouwenklooster en is vermoedelijk vernoemd naar de priorin Petronella van Zeist. Tegenwoordig is in De Bilt vrijwel niets terug te vinden dat nog aan de kapel herinnert.  Spijtig, volgens Leo Schrauwen uit De Bilt, omdat dit gebouw symbool staat voor de oorsprong van het dorp De Bilt. Hij vindt het hoog tijd voor een monument en daarom bedacht hij de Petronellakapel nieuwe stijl. Die moet volgens hem verrijzen op dezelfde plek waar de oorspronkelijke kapel tot eind 17e eeuw heeft gestaan. Het Onlinemuseum De Bilt heeft dit idee nu onderscheiden met de Prijs Gouden Geschiedenis. Deze prijs werd begin dit jaar uitgeschreven in het kader van de Nationale Museumweek (8-14 april).

 

Silouet van voormalige kapel

Schrauwen werkte verschillende versies uit van een monument, dat het silhouet zal dragen van het middeleeuwse godshuis. Om te voorkomen dat het hedendaagse exemplaar een kopie wordt van het stenen origineel, wil hij de uitvoering licht en transparant houden en uitwerken in glas, metaalplaat of lichte metalen profielen. De huidige inrichting van het kruispunt Blauwkapelseweg en Dorpsstraat kan volgens Schrauwen “wel wat opfleuring gebruiken. Om de onoverzichtelijke verkeerssituatie ter plaatse te verbeteren kan een rotonde worden aangelegd, waarop het monument centraal kan worden geplaatst.”

 

Aanplakzuil

Hij omschrijft hoe het monument behalve het uiterlijk ook de functie van de oorspronkelijke kapel kan overnemen. Die zou tot aan het moment van afbraak, omstreeks 1670, de taak van aanplakzuil hebben gehad, waarmee de toenmalige woongemeenschap mededelingen uitwisselde.

In de huidige tijd is de kruising een doorgangsweg van fiets- en wandelroutes. Het nieuwe dorpsmonument zou een informatiepunt kunnen worden met routekaarten, een drinkfontein en een oplaadpunt voor telefoons. “Zodoende kunnen fietsers en wandelaars een indruk krijgen, hoe hun middeleeuwse voorgangers de oorspronkelijke kapel hebben ervaren”, schrijft Leo Schrauwen die zelf ruim 25 jaar in De Bilt woont.

VC

Voor het prijswinnende plan voor een monument, zie Gouden geschiedenis.

Voor de oude Petronellakapel zie de bijdrage over Petronella van Zeist en de kapel.

Hieronder: De kapel zoals deze er omstreeks 1720 uitzag.