Dit is het begin van een virtuele rondleiding over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Maartensdijk en De Bilt. Die gemeentes, waarin ook Hollandsche Rading, Bilthoven, Westbroek, Achttienhoven en Groenekan waren opgenomen, zijn in 2001 samengevoegd tot de nieuwe gemeente De Bilt.

Terwijl overal in het land de herdenkingen en festiviteiten voor 75 jaar bevrijding worden afgeblazen, heeft het Online Museum een rondleiding geprogrammeerd door de Tweede Wereldoorlog. Deze digitale wandeling voert de bezoeker langs gebeurtenissen, ontwikkelingen en herinneringen van mensen in De Bilt, Bilthoven, Maartensdijk, Groenekan en Hollandsche Rading tot in het jaar 1944.

Voor de oorlog stemden in De Bilt en Maartensdijk veel inwoners op de NSB; na 1940 werd er juist veel verzet georganiseerd. Maar ook het dagelijks leven werd ontwricht en het kostte moeite om aan eten te komen. Vooral de belevenissen van jongeren brengen de oorlog tot leven.

Over de hongerwinter en de bevrijding verzorgen wij een nieuwe rondleiding, die in de loop van april 2020 wordt opengesteld.

Foto hieronder: een slapende Duitse soldaat in de trein bij Bilthoven.

Dick Berents

Voor het vervolg klik HIER.