De spiegel van de tijd, dat is wat ik hier zo mooi aan vind, vertelt redacteur Anne Doedens tegen RTV Utrecht journaliste Boukje Jansen van Galen. Hij leidt haar rond langs de zes eeuwen oude muurschilderingen in de NH-kerk van Westbroek. Tijdens de rondleiding kondigt Doedens ook het verschijnen aan van het e-book ‘Spionnen in het Veen’, dat vertelt over de grenzen van Gooi en Sticht.

Doedens: Het is een vertaling van een tekst van twee spionnen van keizer Karel V die in 1525 door het gebied reisden. Zij hebben de lokale taveerne bezocht, waarschijnlijk herberg het Zwaantje, en gingen daarna naar de kerk. Een van de spionnen: ‘Toen de avond viel, ging ik met die oude priester naar buiten de herberg uit, om de kerk en de versieringen te bezichtigen.’ Ze spraken over de ‘prachtige versieringen’ in de kerk. 

Het e-book ‘Spionnen in het veen’, zal begin november door het Online Museum De Bilt worden gepresenteerd.

Bekijkt u hier de reportage over de muurschilderingen van Westbroek, die vandaag 25 oktober wordt uitgezonden in het cultuurprogramma Route C van RTV Utrecht.

 

VC

 

Meer informatie over de Kerk van Westbroek vindt u ook op onze website. Bekijk het hier

Meer lezen over de strijd van keizer Karel V, zijn zoon Filips, zijn grootvader Maximiliaan van Oostenrijk en hun relatie tot de stad Utrecht en ommelanden:  De ommuurde stad door de Utrechtse historicus René de Kam, 2020