Ruim voor de feestdagen krijgen de leden Van de Historische Vereniging Maartensdijk een nieuwe editie van het tijdschrift St Maerten in de brievenbus. Met oude en recente geschiedenisverhalen en heel veel extra’s op de website.

Centraal in dit nummer staat de landinrichting van het Noorderpark tussen 1985 en 2013
De recente – en nog altijd actuele – geschiedenis van de landinrichting in het gebied tussen Utrecht en het Gooi wordt beschreven in een uitgebreid artikel van Frank Klok. Deze geschiedenis is zo recent dat op de website ( www.stmaerten.nl ) een aparte aanvulling is gezet met interviews met inwoners uit Westbroek.
En de herinrichting is nog zo actueel dat de redactie alle lezers in staat wil stellen om eigen ervaringen met de landinrichting en het Noorderpark te delen. Op de website is daarvoor een speciale reactie-pagina ingericht.

Verder in dit nummer

Nummer 61 van St Maerten bevat om te beginnen een mooie hommage aan één van de oprichtsters van de Historische Vereniging Maartensdijk: Els de Bouter. Els is dit jaar overleden en de vereniging eert haar met een artikel over haar historische archief van Groenekan. Frank Klok schreef een prachtige biografie op de website, met tekeningen van haar eigen hand. Verder een boeiend artikel van Kees Floor over een militaire oefening in 1881 in Blauwkapel, Groenekan en Achttienhoven. Het is een van de weinige oefeningen, waarin de verdediging van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (ons Werelderfgoed!) werd getest.
Wouter van Dijk, collectiebeheerder van het Regionaal Historisch Centrum in Breukelen, beschrijft een fascinerende archiefvondst: de chirograaf van Westbroek uit 1515. In St Maerten wordt uitgelegd wat een chirograaf is en waarom deze uniek is …
In deel 2 over de brandweer van Achttienhoven en Westbroek beschrijven Martin Groot en Jan Maasen historische branden in Westbroek. Lees over brandstichting en boerderijbranden; en kijk op de website naar bijzondere filmopnamen van hooibranden in Westbroek.

Te koop

Voor niet-leden is het tijdschrift voor €6 te koop bij de Bilthovense Boekhandel, de Readshop aan de Hessenweg, kapper Hans Stevens in Maartensdijk, winkel van der Neut in Groenekan en molen De Kraai in Westbroek (woensdag en zaterdag).

Info

Jan Maasen 06-22274054
redactie@historischeverenigingmaartensdijk.nl