Streekmuseum Vredegoed is een museum dat de geschiedenis en natuur van het veengebied tussen Utrecht en Hilversum onder de aandacht brengt. Men wordt geïnformeerd over zaken als de geschiedenis van de landbouw en van  de turfwinning in wat nu het Noorderpark heet. Een groot gedeelte van dat Noorderpark is te vinden in en bij Westbroek, de kern van De Bilt die het dichtst bij Oud-Maarsseveen ligt, waar het museum is gevestigd. (Foto: Anne Doedens,)

 

Meer informatie

Het streekmuseum is te vinden bij en in een monumentale langhuisboerderij met voorhuis uit 1906. Op de site van het streekmuseum (te bezoeken door HIER te klikken) leest men: ‘[De boerderij is gebouwd] in 1906 naar een ontwerp van W. van Vreeswijk om een melkveebedrijf annex kaasmakerij te huisvesten.  […] Ontdek ons mooie buitengebied. Wandel over laagveen, door bos en boerenland. Wij zijn de officiële startplek voor een Klompenpad van het LEU (Landschap Erfgoed Utrecht). En op het boerenerf zijn er twee broedplekken met camera’s: een torenvalkenhonk en een kerkuilenhonk.

Hieronder ziet men de rondwandeling die door Westbroek, Tienhoven en Oud-Maarsseveen voert (afgebeeld op een informatiebord op het terrein van het museum, een bijdrage van de provincie Utrecht). Men wandelt aan de hand van deze kaart door het zoddengebied, met de Weerribben het enige van zijn soort in Nederland. De cijfers duiden op bijzondere plaatsen of objecten (besproken in een aparte folder, te verkrijgen bij het museum).  Het streekmuseum Vredegoed is te vinden op het adres Heuvellaan 7, 3612BA, Tienhoven/Oud-Maarsseveen.

 

AD