In oktober 2018, de Maand van de Geschiedenis, is het weer tijd voor een nieuwe verkiezing van het Stuk van het Jaar. Ook het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen doet mee. Het thema luidt ditmaal ‘Opstand’.

Dit is een thema vol energie en gelaagdheid. Samen met meer dan duizend culturele instellingen brengen de archieven van Nederland kleine en grote verhalen met hun topstuk tot leven. Van geschreeuw, kruitdampen, hoefgetrappel en fakkels tot stil protest. Van massabewegingen, opruiende pamfletten en de barricaden tot voorzichtig opereren in de illegaliteit. Van durf en de kracht om door te breken, tot onderdrukking, verraad en moord. Oktober 2018 staat in het teken van Opstand! Afgebeeld boven dit bericht is een deel van een foto  uit 1971 van Peter de Wit uit het archief van het RCH Vecht en Venen.

Het RCH heeft de verkiezing anders aangepakt dan vorige jaren en heeft in tegenstelling tot voorgaande edities het publiek laten bepalen welk archiefstuk ingezonden zou worden. De keuze is hierbij gevallen op deze prachtige foto van een demonstratie in Nieuwersluis. U kunt tot en met 24 oktober via de website van Stuk van het Jaar op dit stuk stemmen en tevens bekijken wat andere archiefdiensten hebben uitgekozen.

Lees hier meer over het stuk.
Of ga direct naar de website van Stuk van het Jaar.