Voor ons padvinders is de goede tijd begonnen. Overal breekt het nieuwe leven uit. De vogels zingen dat het een lust is. De heerlijke tijd van naar buiten trekken, van kamperen is er weer. Wat is er nu voor ons allerlei interessants te beleven. Kennen we de planten? Ik denk nog niet veel. Als je een eenvoudige flora te pakken kunt krijgen, probeer dan eens planten te determineren. Je ziet dan hoe prachtig dat alles in elkaar zit. Besluip eens voorzichtig een vogelnest. Je leert dan het mooie in de natuur te zien. En dan denken we met eerbied aan de machtige hand die dat alles bestuurt. Wat moet God toch groot zijn, dat Hij alles zo mooi, zo doelmatig geschapen heeft. 

Bron: Lente in ‘Lagroco’, het maandblad van de Laurentiusgroep van 15 mei 1938.

Meer informatie

 

De Padvinderij van toen heet nu Scouting en het gedrukte maandblad Lagroco is allang vervangen door een website die dagelijks te bezichtigen is. Gebleven door de jaren heen is de gezamenlijke bouw van boomhutten, het ‘samen erop uit’ in de lente, de zomerkampen en het leren seinen met puntjes en strepen. Tijdens de maanden van lockdown tijdens de coronacrisis bleken de scoutingactiviteiten heel goed mogelijk via het computerscherm.

De Laurentiusgroep, vernoemd naar de patroonheilige van De Bilt, is van protestants-christelijke signatuur. In 1937 opgericht, heeft de Laurentiusgroep de nodige klappen te verwerken gekregen, te beginnen tijdens de Tweede Wereldoorlog:

Volgens de bezettingsautoriteiten mogen we geen buitenactiviteiten houden, alleen op een afgesloten terrein (…) Gelukkig kregen we van mevr. Steengracht van Oostcapelle toestemming om oefeningen te doen op Beerschoten bij de muziektent (…) Ieder doe zijn best te zorgen dat het terrein niet beschadigd wordt of door papier of dergelijke verontreinigd wordt (Lagroco, 21 september 1940).

In 1941 zouden alle activiteiten door de bezetter worden verboden. Maar we zijn padvinder gebleven, al die jaren door. Trouw aan onze idealen, trouw aan onze beweging, schreef Lagroco na de bevrijding in 1946.

Brand 

Op 27 november 1985 brandde het troephuis ‘Hopman van Krimpen’, tot de grond toe af. Maar de scouts lieten zich niet kennen en gingen eensgezind aan het opruimwerk:

Onze rowans, verkenners en welpen hebben met hun leiding, ieder op eigen wijze geholpen met opruimen van de restanten troephuis en een start gegeven aan financiële activiteiten. Zoals wassen van auto’s, opzetten en opruimen tijdens de Jaarmarkt Hessenweg en assisteren bij concours Hippique Achterberg. Door deze inspanningen konden reeds vele duizenden guldens aan het bouwfonds worden toegevoegd. Dank voor de Middenstandsvereniging van de Hessenweg dat zij ons dit werk gunde. (Lagroco Bouwbulletin) 

Met steun uit verschillende fondsen en subsidie vanuit de gemeente, werd het mogelijk dat de Laurentiusgroep op 18 oktober 1986 de eerste steen kon leggen voor het nieuwe troephuis, dat wederom de naam Hopman van Krimpen zou dragen, zodat het vijftigjarig jubileum kon worden gevierd in een herrezen en zo compleet mogelijk troephuis. 

Inmiddels heeft Scouting Laurentius in Bilthoven alweer zijn drieéntachtigste verjaardag gevierd, terwijl nationaal de Welpengroep, kinderen tot 10 jaar, dit jaar het 100-jarig bestaan herdenkt.

VC

 

Bronnen: Jaargang Maandblad Legroco 1938,1940, 1946, 1985, 1986

Kopfoto: Troephuis Hopman van Krimpen in 2020 – Veroniek Clerx

Romeinenkamp Overveen in 1979: Wat neem ik mee?

Spring naar toolbar