De tentoonstelling 75 jaar vrijheid De Bilt bij de molen De Kraai in Westbroek is door de uitbraak van het corona virus uitgesteld.  Bij de voorbereidingen kwamen er bijzondere foto’s en verhalen boven water. De Werkgroep Tentoonstelling 75 jaar vrijheid De Bilt heeft heel royaal een aantal beelden vast ter beschikking van het Online museum gesteld.

Afbeelding: een jeep van de ‘Polar Bears naast het huis Kastanjelaan 2 in Groenekan, hier woonde de familie Kaars Sijpestein. Foto uit collectie P.H.Copijn

De ‘de Polar Bears’ de 49e Britse infanterie divisie, onderdeel van het Canadese leger,  waren de bevrijders van De Bilt, Groenekan en Maartensdijk. Ze waren te herkennen aan het witte ijsbeertje op een ijsschots onder de voorruit van de jeep.  Dit embleem danken ze aan hun verblijf op IJsland, na terugtrekking van de divisie uit Noorwegen. Op de foto,  achter het stuur Agaath Kaars Sijpestein, bijrijder is Dick Kaars Sijpestein. De twee jonge mannen rechts voor de auto zijn nog twee zonen Kaars Sijpestein. Het meisje met strik is Jet Buisman, dochter van de huisarts, Kastanjelaan 3. Het andere meisje is Adriena De Lerma, dochter van een kunstenaarsechtpaar van de Kastanjelaan 4.