Adriaan Hendrik Eyck was burgemeester van Utrecht en bewoner van het Maartensdijkse buiten Eyckenstein. Hij was ook een patriot en speelde een belangrijke rol in het conflict dat de patriotten aan het einde van de achttiende eeuw hadden met de aanhangers van Oranje en een deel van de regenten. Zijn herinneringen aan een woelige tijd zijn door het Online Museum De Bilt beschikbaar gemaakt in de vorm van een E-boek. Patriot in de diaspora, De omzwervingen van Adriaan Hendrik Eyck, is uitgegeven door dr. Anne Doedens en drs. Pieter van Hees. Het is opgedragen aan de nagedachtenis van de  laatstgenoemde, die het werk niet heeft kunnen voltooien.

Adriaan Hendrik Eyck werd in 1786 één van de twee burgemeesters van Utrecht en voorzitter van de radicaal democratische stedelijke raad. Utrecht was een broeinest van opstandigheid en Eyck speelde daarbij een belangrijke rol. De koning van Pruisen steunde zijn zwager prins Willem V en stuurde in de zomer van 1787 26.000 soldaten naar de Republiek. Utrecht werd ingenomen en tienduizenden Nederlanders vluchtten naar het buitenland.

Over deze tijd gaat het  eerste deel van dit E-boek. Het bevat de verslaglegging en verantwoording van Eyck van zijn optreden in de hectische maand september in Utrecht.

Eyck vluchtte met zijn zoon via Amsterdam naar Brugge, Gent en Antwerpen, waar hij contact maakte met andere vooraanstaande vluchtelingen. In Brussel maakte hij deel uit van een club van invloedrijke patriotten en oud-regenten. In 1788 vertrok Eyck als lid van een comité van leidende patriotten om in het noorden van Frankrijk de mogelijkheden voor het stichten van een Hollandse kolonie te onderzoeken. Eycks persoonlijke verslag van die reis, in zijn eigen handschrift, is in dit E-boek als bron B. afgedrukt, evenals het officiële verslag dat men als bron C. aantreft.

De eerste twee bronnen vormen een heel persoonlijke weergave van de visie van Eyck op de troebelen van 1787 in Utrecht en zijn beleving van de komst van de Pruisen, zijn vlucht en reis door Noordwest-Frankrijk. De tekst geeft ook een uitstekend inzicht in de sociaaleconomische verhoudingen in Noord-Frankrijk aan de vooravond van de Franse Revolutie.

Het Online Museum verzoekt u om dan ook een donatie van €7 te doen. Daarmee steunt u ons werk om het culturele erfgoed van de gemeente voor iedereen beschikbaar te maken.

Via onderstaande betaallink/QR code kunt een betaling doen via iDeal (Mollie onze payment provider) en na een succesvolle betaling kunt u direct het e-boek downloaden.

Betaallink

 

Mocht u geen financiele mogelijkheden hebben tot donatie, dan kunt u het E-boek hier gratis downloaden.

 

Spring naar toolbar