Voordat de Julianaflat er stond en Albert Heijn zich er vestigde, stond op deze locatie de villa Oase. Het was de tweede villa die bij station Bilthoven werd gebouwd. Dat gebeurde in 1901 aan de zuidzijde van de spoorlijn, op de plaats waar nu de Bilthovense boekhandel is gevestigd. Kort daarvoor was aan de noordzijde van de spoorlijn de eerste villa, Ensah, verschenen. Er zouden er nog vele volgen. Hierboven: de villa in 1919. (RHC Vecht en Venen)

 

Meer informatie

Villa Oase werd in 1901 gebouwd in opdracht van Anton Lodewijk van Schuilenburch, heer van Bommenede, en zijn vrouw Charlotte Maria barones Van Boetzelaer. Van Schuilenburch heeft niet bijzonder lang van zijn woning kunnen genieten, hij overleed in 1916 en ligt begraven op de gemeentelijke begraafplaats Brandenburg. Zijn vrouw overleefde hem tot 1945.

Na het bombardement van 29 december 1944, waarbij het Nieuwe Lyceum door een voltreffer werd vernield, heeft de oase enige tijd onderdak geboden aan de verdreven lyceisten. Diverse klaagbrieven  van de barones aan de schoolleiding over het gedrag van de leerlingen laat weinig aan de fantasie over wat betreft het gedrag van deze oorlogsjeugd. Toen men in 1950 een nieuw pad betrok, werd een maquette van de Oase plechtig verbrand. (Zie het krantenbericht hieronder uit het archief van historische vereniging De Oude School)

Het huis is tot 1951 particulier bewoond geweest; daarna heeft het nog enige tijd als hotel gediend en als pension voor repatrianten uit Indonesië. Midden jaren ´50 was de villa uitgewoond. Hij werd afgebroken om plaats te maken voor een vestiging van AH en later Roobol en tenslotte vestigde de  Bilthovense Boekhandel zich op deze plek.

WK

U bevindt u op de Rondleiding Bilthoven Centrum. Voor het vervolg klik HIER

 

Literatuur:

W. Krommenhoek en L. van Vlodorp (redactie): 100 jaar Bilthoven, 2017.