W.L. Brugsma (1922 – 1997) was een gezaghebbende journalist die zowel voor kranten en tijdschriften als voor de televisie werkte. Zijn oorlogservaringen drukten een zwaar stempel op zijn werk. Hij overleed op vijfenzeventigjarige leeftijd in zijn woonplaats Bilthoven.

 

Meer informatie

Willem Leonard Brugsma werd in 1922 geboren in Aerdenhout. Zijn vrienden en collega’s noemden hem Boebie. Zijn jeugd was niet gelukkig; toen hij zes jaar oud was, overleed zijn vader. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet. Hij probeerde naar Engeland te ontkomen en werd in 1942 in Parijs gearresteerd. Daarna verbleef hij tot het einde van de oorlog in een aantal concentratiekampen zoals Neuengamme en Dachau.

Brugsma begon zijn carrière als reizend verslaggever, waarbij de perfecte beheersing van verschillende talen hem zeer van pas kwam. Hij werkte onder meer voor de Haarlemse Courant en de Haagsche Courant en werd in 1966 hoofdredacteur van de Haagsche Post. Vanaf 1975 werkte hij voor de televisie, waar hij met zijn sonore stem onder meer Achter het nieuws en Het Capitool presenteerde.

De ervaringen in de kampen lieten diepe sporen na: Vaak hoor je mensen die in een concentratiekamp hebben gezeten, zeggen: wij vrezen dat wij de toekomst hebben gezien.  Zie ook: https://onlinemuseumdebilt.nl/over-concentratiekampen-en-verzetsmensen-uit-de-bilt/

Nadat hij jarenlang geweigerd had om Duits te spreken, zag hij het belang van Duitsland voor de Europese eenwording in en zette hij zich in voor een toenadering tussen Nederlanders en Duitsers. Daarvoor kreeg hij in Duitsland het Grootkruis van Verdienste en in Nederland de Orde van Oranje Nassau.

Zijn berichtgeving werd gekleurd door het waarschuwen voor de ondergang: de uitputting van de aarde en een volgens hem onvermijdelijke Derde Wereldoorlog. Dat blijkt ook uit de titels van enkele van zijn publicaties: Een mooie toekomst achter ons en Vrede is het alleen in de pauze. Hij was ook betrokken bij de Club van Rome en de Bilderberg Conferentie. Daarnaast zette hij zich in voor een verenigd Europa en een herenigd Duitsland. Nederlanders kunnen geen oorlog voeren, zei hij, want ze moeten om zes uur thuis zijn.

Het laatste jaar van zijn leven had hij kanker. W.L. Brugsma overleed op 4 september 1997 en hij werd begraven op Den en Rust in Bilthoven.
DAB

Hieronder: zijn grafsteen op Den en Rust (Foto DAB)

Spring naar toolbar