Op de afbeelding ziet men het pand dat men vindt op het adres Doornenbalweg 2-4, op de hoek met de Dorpsweg. (Foto collectie Koos Kolenbrander, met diens goedkeuring geplaatst). In 1863 vestigde Otto Doornebal zich er als boer. De Otto Doornenbalweg is vernoemd naar diens kleinzoon. Deze werd op 2 januari 1899 geboren was boer op de boerderij Dorpsweg 151, tegenover de Otto Doornenbalweg.

Meer informatie

De in 1899 geboren Otto was een sociaal bewogen man. Hij stond bekend als “de vredestichter”. Hij was actief als ouderling in de Gereformeerde Kerk en was lid van de gemeenteraad voor de Anti Revolutionaire Partij. Hij heeft direct na de Tweede Wereldoorlog in Maartensdijk de sociale woningbouw een krachtige impuls gegeven door bouwgrond tegen een symbolische prijs beschikbaar te stellen voor het bouwen van woningen aan de huidige naar hem genoemde Otto Doornenbalweg. Ze hadden een grote achtertuin voor de teelt van eigen groente. Bij besluit van 8 april 1971 is aan de naamgever van de Otto Doornenweg de eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje Nassau in goud verleend. Otto overleed op 29 juli 1977 te Maartensdijk. (Met dank aan de schoonzoon van Otto Doornenbal, Bram Teunissen. Zijn vrouw Gerda Doornenbal is geboren en getogen op boerderij ‘De IJzeren Mortier.)

De boerderij op het adres Doornenbalweg 2-4 werd vele jaren later verbouwd tot een complex van twee woningen. Dat gebeurde na de aankoop van het pand door de Gereformeerde Gemeente in 1897. De woningen werden in 1980 aan particulieren verkocht.  Nr. 2 is een rijksmonument. Naast dit pand, ter rechterzijde, staat het voormalige gereformeerde kerkje.

AD

Literatuur:

Koos Kolenbander,  Otto Doornenbal kwam in 1863 naar Maartensdijk. In: De Vierklank van 3 maart 1999. Verder:

Michiel Kruidenier en Joost van der Spek, Maartensdijk, geschiedenis en architectuur. (Zeist/Utrecht 2000) 97.