Op zaterdag 26 oktober 2019 opende burgemeester Sjoerd Potters samen met Kinderburgemeester Carmen Braak de nieuwe Wereldwinkel aan de Hessenweg 168 in De Bilt. Dat betekende een terugkeer op de locatie waar de Wereldwinkel 36 jaar geleden ook al eens had gestaan. Toen in de vorm van een zaterdagkraam op de stoep van het toenmalige postkantoor, dat in het weekeinde gesloten was.

 

Meer informatie

De Stichting Wereldwinkel De Bilt-Bilthoven werd opgericht in 1970 door ds. Jan van Veen en mevrouw Riek Ettekoven- Trapman. De derde wereld stond centraal en daarnaast was er aandacht voor wereldhandelsstructuren en vredesvraagstukken.

De eerste winkel was gevestigd aan Burgemeester De Withstraat 35 in De Bilt. De producten werden betrokken van SOS (Steun OntwikkelingsStreken) en Wereldhandel Kerkrade, een voorganger van het huidige Fair Trade. Acties uit die tijd waren: Riet, het verhaal van de biet en Angolakoffie: Boontje komt om zijn loontje. Onder het motto Pers geen Zuid-Afrikaan uit werd opgeroepen tot de boycot van  Outspan-sinaasappelen.

In 1974 verhuisde de Wereldwinkel naar Nieuwstraat 37, waar het pand gedeeld werd met het Aktiecomité Nieuwstraat, dat was opgericht in verband met de renovatie van deze straat. In 1979 werd het pand gesloopt en daarmee kwam de activiteit van deze Wereldwinkel ten einde. Een deel van de medewerkers ging door als Vrouwenvredesgroep.

Op initiatief van Corry Tolsma, die van huis uit koffie uit derdewereldlanden verkocht, werd in september 1983 een zaterdagkraam gestart op de Hessenweg. Uiteindelijk vestigde de Wereldwinkel zich in 2001 in een winkelpand aan de Hessenhof om in 2019 terug te keren op de locatie van de voormalige boekhandel Bouwman.

VC

 

Bronnen: Fieke Faber, Korte geschiedenis Wereldwinkel De Bilt-Bilthoven, 1970-1971

UtrechtAltijd.nl: Tot hier: Opstand in de Nieuwstraat

Foto: Kraam van de Wereldwinkel, Hessenweg in De Bilt, 1983